Door de coronapandemie staan de huurprijzen onder druk, de gemiddelde huurprijs van een kamer in grote Europese steden was sinds 2015 niet zo laag.
Dat betekent niet dat een plekje voor studenten overal een kooje is, Utrecht heeft gemiddeld de duurste kamers van Nederland.
Het langzaam opheffen van veel reisbeperkingen kan een verdere daling wel een halt toeroepen.
“Dit zou een goede tijd zijn voor studenten en jonge professionals om te beginnen met het zoeken naar accommodaties in het buitenland.”
De huurprijs van een kamer in de grote Europese steden was sinds 2015 niet zo laag. In het tweede kwartaal van 2021 zet de daling van kamerhuren in Europa verder door. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde Rent Index Rapport van verhuurplatform HousingAnywhere
Op de vierde plek in de index staat Utrecht, met een gemiddelde huurprijs van 694 euro voor een kamer. Utrecht is daarmee de duurste plek om een kamer te huren in Nederland.
De top-5 van kamerprijzen bestaat naast Utrecht uit Parijs, Londen, München en op de vijfde plaats, Amsterdam. Die stad liet wel al weer een kleine stijging in huurprijs van kamers zien, waar de prijzen in andere steden nog dalen.
In de Finse hoofstad Helsinki daalden de prijzen met maar liefst 11,8 procent. In Nederland lieten Rotterdam (-1,6 procent) en Utrecht (-1,0 procent) een lichte daling zien en steeg de prijs alweer in Amsterdam (0,5 procent) en ook in Den Haag (0,9 procent).
Huurprijzen voor kamers staan door de cornapandemie onder druk. Daardoor komen nu ook tijdelijk 'premium' locaties binnen het bereik van studenten en starters, zoals bijvoorbeeld hotelkamers voor kortstondige verhuur.
“Dit zou een goede tijd zijn voor studenten en jonge professionals om te beginnen met het zoeken naar accommodaties in het buitenland,” zegt de CEO van HousingAnywhere, Djordy Seelmann.
Opheffen maatregelen zal prijzen weer opdrijven
In tegenstelling tot de kamerprijzen stijgt de gemiddelde prijs voor een appartement in Europa al weer. In Nederland is Amsterdam de duurste stad voor appartementen, met een gemiddelde huurprijs van 1.605 euro. Opvallend is wel dat in Amsterdam de huurprijzen voor appartementen in het tweede kwartaal van dit jaar nog licht daalden (-3,6 procent); in Rotterdam stegen de prijzen wel (3,9%).
Om woningen voor de thuismarkt te beschermen moet er nu actie worden ondernomen, denkt Seelman. Nu reisbeperkingen geleidelijk weer worden losgelaten zullen toeristen weer terugkeren naar de steden. Als lokale overheden niets doen zal een groot deel van de vrij gekomen verhuur weer teruggaan naar de toeristische sector.
"Zolang steden er niet voor kiezen om het evenwicht tussen toeristen en lokale bevolking te herstellen, zal de lokale bevolking het onderspit delven".
Parijs voor zowel kamerhuur als een appartement de duurste stad. HousingAnywhere omschrijft de stad als 'immuun' voor de gevolgen van de coronacrisis. In de Britse hoofdstad ligt dat anders; de huurpijzen in Londen blijven dalen, gemiddelde maandhuur voor een huis of flat ligt daar op hetzelfde niveau als in 2013.