- De huurprijzen van woningen in de vrije sector zijn gestegen in het tweede kwartaal van dit jaar, blijkt uit gegevens van woonplatform Pararius.
- In de grote steden liepen de prijzen per vierkante meter voor nieuwe huurders 5 tot 8 procent op. Landelijk is sprake van een lichte stijging.
- De overheid heeft maatregelen genomen om de prijzen in de vrije sector-huurmarkt in toom te houden. Dit heeft geleid tot een daling van het aanbod, aldus Pararius.
- Lees ook: Overbieden komt niet alleen voor bij koopwoningen, maar ook bij huurhuizen: 10% extra niet ongebruikelijk
Ondanks de regulerende maatregelen van de overheid blijven de huurprijzen in de vrije sector stijgen, terwijl het aanbod daalt. Volgens woonplatform Pararius werd in het tweede kwartaal van dit jaar in de vijf grote steden ruim een kwart (27 procent) minder huurwoningen aangeboden dan een jaar geleden
De gemiddelde huurprijs per vierkante meter steeg vooral in de de grote steden Amsterdam, Utrecht Den Haag en Eindhoven waar de prijzen met 5 tot 8 procent opliepen.
In Amsterdam betalen nieuwe huurders met 26,55 euro 7,6 procent meer dan vorig jaar. In Den Haag en Rotterdam betalen nieuwe huurders respectievelijk 18,57 en 18,64 per vierkante meter, 7,3 procent meer dan een jaar geleden. In Utrecht en Eindhoven ging de gemiddelde vierkantemeterprijs iets meer dan 5 procent omhoog.
Nieuwe huurders betalen in deze steden respectievelijk 21,08 euro en 18,24 euro per vierkante meter.
Landelijk is sprake van een lichtere stijging. De gemiddelde huurprijs in de vrije sector liep met 0,4 procent op ten opzichte van vorig jaar. Nieuwe huurders betalen maandelijks gemiddeld 17,10 euro per vierkante meter, zo toont de onderstaande grafiek van Pararius.
Gemiddeld genomen is het aantal beschikbare vrije sector huurwoningen in Nederland gedaald met 12,8 procent ten opzichte van vorig jaar.
Dat de prijzen landelijk minder hard stijgen, komt door de sterke afname van het relatief dure aanbod in de grote steden als onderdeel van het totaal, waardoor het goedkopere aanbod in de rest van Nederland zwaarder weegt op het gemiddelde dan de periode ervoor, aldus Pararius.
'Afname aanbod door opeenstapeling van maatregelen'
Dat het aantal woningen dat te huur wordt aangeboden afneemt is volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, geen verrassing. "Dit is een direct gevolg van de opeenstapeling van maatregelen die het kabinet heeft genomen en nog wil nemen om de woningmarkt te verbeteren", stelt hij vast.
Volgens de huurmarktexpert is de daling van het aantal beschikbare huurwoningen ingezet rond de invoering van de zogeheten WOZ-cap in het woningwaarderingsstelsel. Dat is een maatregel van het kabinet om de WOZ-waarde minder te laten meetellen bij de vaststelling van de huurprijs. Hierdoor vielen volgens Pararius veel woningen van de vrije sector terug naar de sociale sector.
"Huurwoningen die vrijkwamen van huurders, werden veelal niet meer opnieuw verhuurd, maar verkocht. Huurders die niet terecht kunnen op de sociale huurmarkt en niet willen of kunnen kopen, worden hierdoor benadeeld", besluit directeur De Groot.