De gemiddelde huurprijs in de vrije sector daalde in het vierde kwartaal van 2020 voor de tweede keer op rij.
Door de coronacrisis vertrekken expats en er zijn steeds meer particuliere beleggers die huurwoningen aanbieden. Dat vergroot het huuraanbod, zo stelt woonplatform Pararius.
Amsterdam zag de grootste daling sinds het begin van de metingen in 2011.
De huurprijzen zijn in het slotkwartaal van 2020 opnieuw gedaald in de vrije sector. Redenen voor de prijsdalingen zijn onder meer het vertrek van expats door de coronacrisis en de toename van het aantal particuliere beleggers dat huurwoningen aanbiedt.
Woonplatform Pararius zag in het derde kwartaal van het afgelopen jaar een prijsdaling van 0,4 procent en in het vierde kwartaal zette die daling door met een gemiddelde daling van 3,7 procent op jaarbasis.
Veel particuliere beleggers sloegen eind vorig jaar toe op de woningmarkt omdat zij toen nog minder overdrachtsbelasting hoefden te betalen, als ze een woning voor verhuur kochten. Per 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting verhoogd naar 8 procent, als woningen worden gekocht als beleggingsobject of tweede huis.
Particuliere beleggers vervullen volgens Pararius een belangrijke rol als het gaat om het vergroten van het huuraanbod in de vrije sector. Een toename van het beschikbare huuraanbod kan namelijk zorgen voor verdere daling van de huurprijzen.
Rest van het land volgt Amsterdam
Pararius noemt de ontwikkeling in de grote steden een voorbode van wat er in de rest van Nederland staat te gebeuren.
In Amsterdam stagneerden de huurprijzen al in het tweede kwartaal van 2019. In de rest van het land volgde de stagnatie in het eerste kwart van 2020. Hetzelfde gebeurt nu volgens Pararius met de daling van de huurprijzen.
In Amsterdam nam de gemiddelde huurprijs in de vrije sector met 6,8 procent af tot 22,08 euro per vierkante meter per maand. Daarmee is sprake van de grootste daling sinds het begin van de metingen in 2011.
In Rotterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 4,8 procent naar 15,48 euro per vierkante meter per maand. In Den Haag en Eindhoven daalden de gemiddelde vierkantemeterprijs het afgelopen kwartaal met circa 3 procent naar respectievelijk 15,83 euro en 14,11 euro per maand. In Utrecht bleef de prijs nagenoeg gelijk. Daar betalen huurders in doorsnee 17,81 euro per vierkante meter per maand.
In acht van de twaalf provincies daalden de gemiddelde huurprijzen in de vrije sector, met de sterkste dalingen in Drenthe (-7,4%) Noord-Holland (de duurste provincie, zag een daling van 6,3%) en Groningen (-4,9%). De absolute prijsdaling was het grootst in Noord-Holland. Nieuwe huurders betaalden er 1,37 euro minder dan in het laatste kwartaal van 2019.
Lees meer over huurwoningen:
- Winkels tot woningen ombouwen: vooral kansen in stads- en dorpscentra
- Geld verdienen door een eigen woning te verhuren: dit moet je weten over de huurprijs, het huurcontract en de bijbehorende valkuilen
- Komst nieuwe huurder is hét moment om als verhuurder de huurprijs fors te verhogen: gemiddeld met 9,5% in juli 2020
- Huurder krijgt in 80% van de gevallen gelijk bij bezwaar servicekosten – zo kun je die checken