Vastgoedadviseurs schatten dat zo’n twee op de drie winkeliers de huur over april nog niet heeft betaald.
Door de lockdownmaatregelen om het coronavirus te beteugelen zijn veel winkels dicht of kampen ze met veel lagere omzetten.
Brancheorganisaties van vastgoedverhuurders en de detailhandel hebben principe-afspraken gemaakt over gedeeltelijke huuropschorting.
Tegenover BNR zeggen vastgoedadviseurs dat er in april zo weinig huur wordt betaald dat dit problematisch is voor verhuurders.
Winkeliers betalen in april massaal de huur niet. De lockdownmaatregelen die tot massale sluitingen hebben geleid, brengen zo ook vastgoedverhuurders in de problemen.
Dat blijkt uit navraag van radiozender BNR bij twee grote vastgoedadviseurs, Savills en Cushman & Wakefield. Die schatten dat zo’n 70 procent van de winkeliers de huur over april niet heeft betaald.
De retailsector, vastgoedbedrijven en vastgoedfinanciers hebben eerder deze maand richtlijnen opgesteld over de manier waarop winkels hulp kunnen krijgen die in ernstige problemen zijn gekomen door de coronacrisis.
Zo is onder meer overeengekomen dat de verhuurders van de panden de huur (deels) kunnen opschorten in april, mei en juni. Ook zullen ze geen winkeliers uitzetten als die kunnen aantonen dat de problemen komen door de crisis.
Het gaat hierbij om niet-bindende afspraken, dus in de praktijk moeten vastgoedverhuurders en winkeliers nog steeds individueel afspraken maken.
Verschil in betalen huur bij detailhandel
Vastgoedverhuurders merken dat zaken in winkelcentra waar dagelijkse boodschappen worden gedaan – drogist, bakker, supermarkt – beter betalen dan winkels in shoppingcentra waar veel sluitingen zijn. Volgens Cushman & Wakefield betalen winkels van grotere ketens ook beter dan kleine, zelfstandige winkeliers.
Adviseur Jordy Diepeveen van Savills wijst er tegenover BNR op dat als winkeliers huren helemaal niet betalen dit ook een probleem wordt voor vastgoedverhuurders: "Veel verhuurders ontvangen slechts een fractie van hun huurinkomsten. Die hebben net zo goed betalingsverplichtingen. Ze moeten ook hun leningen bij de bank afbetalen."
Vastgoedverhuurders en winkelketens liggen regelmatig overhoop met elkaar, waarbij het spel soms hard wordt gespeeld. Zo dreigde de verhuurder van een pand van de keten ICI Paris met faillissement voor de Chinese eigenaar AS Watson, na een geschil over de huurbetaling. Uiteindelijk werd deze zaak geschikt.
Lees meer over de detailhandel in de coronacrisis:
- Dreigend faillissement van Kruidvat en ICI Paris van de baan: vastgoedverhuurder sluit deal over huur met Chinese eigenaar
- In de 1,5-metereconomie past in de winkelstraat nog maar 1 op de 5 passanten, vergeleken met hoe het vroeger was
- HEMA krabbelt op, nadat de coronacrisis het bedrijf naar de rand van de afgrond duwde