De aanpak van scheefwonen heeft geleid tot een gemiddelde huurstijging van meer dan negen procent over de afgelopen twee jaar.
De huren stegen met gemiddeld 9,2 procent meer dan dubbel zo hard als de inflatie.
Vooral sociale huurwoningen zijn door het invoeren van de inkomensafhankelijke huurverhoging, waarbij de huur van een sociale huurwoning bij mensen boven een bepaalde inkomensgrens harder mocht stijgen dan voor mensen met een laag inkomen, fors duurder geworden.
Woningbouwcorporaties lieten de huren op 1 juli 2013 gemiddeld met 4,7 procent stijgen om er op 1 juli 2014 nog eens 4,4 procent bovenop te doen.
De forse huurstijgingen die huurder van sociale huurwoningen voor hun kiezen kregen, liggen ver boven de inflatie die de afgelopen jaren maar net boven de twee procent is uitgekomen.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben veel woningcorporaties de maximale huurverhoging toegepast. Voor huurders met een laag inkomen betekende dat soms een huurstijging van 4 procent.
Scheefwoners betalen fors meer
Scheefwoners, dat wil zeggen mensen met een hoog inkomen die toch in een sociale huurwoning wonen, kregen het afgelopen jaar (van 1 juli 2013 tot 1 juli 2014) huurverhogingen tot 6,5 procent voor hun kiezen.
In de vrije sector zijn de huurprijzen veel minder hard gestegen. Daar stegen de huren sinds het invoeren van het nieuwe huurbeleid ruim twee jaar geleden jaarlijks gemiddeld met 2,9 procent per jaar.
Lees ook
'Corporaties bouwden te dure woningen voor sociale huurprijs'
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl