- Huren in de vrije sector mogen in de periode tot 1 mei 2024 met maximaal 5,5 procent worden verhoogd.
- Voor de periode daarna moet nog worden bepaald wat de maximale huurstijging mag zijn.
- Voor de sociale huur is een maximale huurstijging van 5,8 procent afgesproken vanaf juli 2024.
- Lees ook: Belegger die huis verhuurt, kan met verduurzaming makkelijker in vrije segment met hogere huur blijven: zo werkt dat
In de vrije sector mogen de huren volgend jaar met maximaal 5,5 procent omhoog in de periode tot 1 mei 2024. Bij vrije huur geldt dat de verhoging bepaald wordt aan de hand van of de inflatie of de ontwikkeling van de cao-prijzen, waarbij het laagste getal als uitgangspunt wordt genomen.
Op 1 mei 2024 loopt de wet die maximering van huren in de vrije sector regelt af. Minister Hugo de Jonge werkt aan een voorstel om huurders in de vrije sector ook vanaf 1 mei 2024 te beschermen tegen hoge huurprijsstijgingen.
Mensen die in een sociale huurwoning wonen gaan vanaf 1 juli volgend jaar maximaal 5,8 procent meer huur betalen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag. Dat is gelijk aan het percentage dat in september verwacht werd.
Bij sociale huur bepaalt de huidige loonontwikkeling met hoeveel procent de huur omhoog mag. De huurverhoging van 5,8 procent is dan ook gelijk aan de gemiddelde loonstijging van december 2022 tot december 2023, zo schrijft het ministerie op basis van cijfers van het CBS.
Bij woningcorporaties gaan de prijzen met maximaal 5,3 procent omhoog. Mensen die een corporatiewoning huren zullen hun inkomen daardoor gemiddeld meer zien stijgen dan hun huur. Het ministerie laat weten dat dit onderdeel is van de afspraken die het kabinet heeft gemaakt over het betaalbaar houden van de huren.