Steeds meer huizenbezitters vinden dat gemeenten de waarde van hun woningen te laag inschalen. Met name huiseigenaren die hun woning in de verkoop hebben staan, vinden het niet erg om voor een hogere WOZ-waarde te worden aangeslagen.

Dat bevestigde een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis (VEH) zaterdag na berichtgeving in dagblad Trouw.

Juristenbureau WOZ Specialisten vertelt in de krant dat het veel meer klachten heeft gekregen over een te lage WOZ-waarde. Het bureau is gespecialiseerd in beroeps- en bezwaarprocedures voor de WOZ, en kreeg eerst jaarlijks een of twee bezwaren tegen een te lagen WOZ-waarde. Maar dit jaar is dat opgelopen tot zo’n honderd klachten.

WOZ-waarden openbaar

Reden voor de vele bezwaarschriften is onder meer een nieuwe wet die nog dit jaar van kracht wordt. Daardoor worden de WOZ-waarden van huizen openbaar en krijgen ook kopers inzicht in de waarderingen. Gemeenten gebruiken de WOZ-waarden als basis voor de gemeentelijke onroerendgoedbelasting.

“Verkopers zijn bang dat de WOZ-waarde als absolute waarheid wordt gezien “, stelt de VEH. “Een lage WOZ-waarde is lastiger bij het verkopen van een huis, omdat die dan de verkoopprijs zou kunnen drukken.”

Maar het zijn niet alleen huizenverkopers die een lagere WOZ-waarde willen. Ook huizenbezitters hebben voordeel bij een hogere prijs, omdat ze dan een lagere hypotheekrente kunnen betalen. Als de waarde van het huis hoog is, is het risico van de bank immers kleiner en kan de hypotheekrente ook naar beneden.

Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl