- Huizenprijzen zijn in april met 11,5 procent gestegen. Dat is weer een nieuw record.
- Oorzaken zijn het kleine aanbod van woningen en de lage hypotheekrente, waardoor kopers flink tegen elkaar kunnen opbieden.
- De groei van het aantal verkopen vlakt wel af. Dit hangt mogelijk samen met het afschaffen van de overdrachtsbelasting.
De Nederlandse huizenprijzen breken record op record en dat was ook in april het geval. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster was sprake van de sterkste prijsstijging in bijna twintig jaar.
Zogeheten bestaande koopwoningen waren 11,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging na mei 2001. Eind 2019 leek de prijsstijging wat af te vlakken, maar sindsdien zit die weer in de lift.
In de voorgaande maanden gingen de huizenprijzen ook al heel hard omhoog. Daarbij speelt mee dat het aanbod aan te koop staande huizen flink geslonken is, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen.
Ook zijn de hypotheekrentes heel erg laag. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben veel mensen grote moeite om nog een huis te bemachtigen.
Lees ook: Bieden boven de vraagprijs voor een huis is de regel – dit gebeurt er bij jou in de buurt
Halverwege 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen nog een dieptepunt. Vanaf dat moment is er een stijgende trend. In april waren de prijzen bijna twee derde hoger. Dat is het hoogste niveau ooit.
Kenners waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken.
Het aantal transacties nam afgelopen maand wel amper toe. In april ging 0,5 procent meer huizen van de hand dan een jaar eerder. Die stijging is veel lager dan in de eerste drie maanden van het jaar.
Afschaffen overdrachtsbelasting werkt mogelijk averechts
Mogelijk heeft het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters hier mee te maken. Deskundigen van IG&H wezen er onlangs op dat veel starters de aankoop van hun woning eind vorig jaar hadden uitgesteld en hadden verschoven naar het eerste kwartaal van dit jaar.
Lees ook: 35-minners dominante kopers op de huizenmarkt in eerste kwartaal: 2 op de 5 was al huiseigenaar
Of starters echt geholpen zijn met het afschaffen van de overdrachtsbelasting valt nog te bezien. Er klinkt de laatste tijd ook veel kritiek op de overheidsmaatregel.
De ingreep werkt juist averechts, zeggen veel kenners. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zorgt het er alleen maar voor dat mensen met meer geld tegen elkaar opbieden, met als gevolg dat de huizenprijzen verder oplopen.
Meer over wonen? Bekijk ook deze stukken eens:
- Nederlanders verwachten dat huizenbubbel gaat klappen – alleen starters vrezen dat huis ‘onder water’ kan komen
- Zo groot is de overwaarde in huizen per generatie van 25 tot 85 – dit kun je ermee doen
- Schaf eenmalige schenking van 1 ton voor koophuis af en belast de overwaarde van huiseigenaren, stellen economen
- Dit kun je gemiddeld krijgen als huis in de 16 regio’s waar huizenprijzen het hardst stijgen
- Huurder krijgt sleutel van eerste huis uit 3D-geprint beton: 94 m² in Eindhoven