- Koopwoningen waren in mei gemiddeld 12,9 procent duurder dan een jaar eerder, een nieuwe recordstijging.
- De snelle stijging van huizenprijzen heeft mede te maken met de krapte in het aanbod en de lage hypotheekrente.
- De gemiddelde transactieprijs is in 12 maanden tijd met bijna 28.000 euro gestegen.
De huizenprijzen hebben in mei wederom een record gebroken. Ze gingen zelfs veel sneller omhoog dan in voorgaande maanden, toen de stijging ook al uitzonderlijk was. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Koopwoningen waren in mei gemiddeld 12,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste toename sinds april 2001 en bovendien aanzienlijk meer dan de vorige recordstijging van 11,5 procent in april dit jaar. Hierbij is telkens alleen gekeken naar de prijzen van bestaande koopwoningen en dus niet naar nieuwbouw.
De gemiddelde transactieprijs lag in mei op 361.001 euro en dat is 27.908 euro hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Anders gezegd: per maand zijn koopwoningen in de afgelopen 12 maanden gemiddeld 2.325 euro meer waard geworden.
Onderzoekers van De Nederlandsche Bank (DNB) verwachtten een jaar geleden nog dat de huizenprijzen door de coronacrisis in een dip zouden belanden. Maar dat blijkt tot nu toe niet het geval, want huizen worden juist duurder en duurder. De centrale bank kijkt inmiddels ook al heel anders naar de huizenmarkt.
Voor dit jaar verwachten economen van DNB een gemiddelde stijging van de huizenprijs met 10 procent en in 2022 een plus van gemiddeld 5,5 procent.
Lage hypotheekrente en krapte in aanbod
Het is momenteel dringen op de woningmarkt en dat drijft de prijzen op. Mensen voelen zich genoodzaakt om tegen elkaar op te bieden omdat steeds minder huizen te koop staan.
Het aantal huizen dat van eigenaar wisselde, nam vorige maand dan ook af. Vergeleken met een jaar eerder gingen in mei 12 procent minder huizen van de hand, wat duidt op forse krapte in het aanbod.
Daarbij speelt ook mee dat de hypotheekrente laag is. Ook is de overdrachtsbelasting voor huizenkopers onder de 35 jaar afgeschaft. Het doel van de laatste ingreep is om starters meer kansen te geven op de woningmarkt, maar het tegenovergestelde effect lijkt te worden bereikt. De prijzen zijn waarschijnlijk harder gestegen door deze maatregel.
Ollongren: €20 miljard nodig voor bouwen woningen
Een van de grote knelpunten op de huizenmarkt is de nieuwbouw. De bouw van honderdduizenden woningen komt de komende jaren in het geding als het Rijk niet bijspringt met 20 miljard euro aan investeringen, schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren van Wonen dinsdag aan de Tweede Kamer.
De investeringen zijn volgens de minister nodig om projecten te realiseren in veertien woningbouwlocaties, vooral binnen grote steden. Het gaat tot 2040 om zo'n 440.000 woningen.
Uit onderzoek van adviesbureau Rebel in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat vooral geld gestopt moet worden in infrastructuur.
Van de 440.000 woningen moeten 210.000 in de komende tien jaar worden gebouwd. Dat is een flink deel van het totale aantal van 900.000 woningen die tot 2030 in Nederland gebouwd moeten worden tegen het woningtekort.
De veertien projecten die onder de loep zijn genomen, "zijn stuk voor stuk complexe, grootschalige gebiedsontwikkelingen, veelal binnenstedelijk, een aantal buitenstedelijk", schrijft Ollongren.
Het grootste deel van de kosten wordt door private geldschieters gedekt. Van de 33 miljard euro aan benodigde publieke investeringen, is bijna twee derde nog niet gedekt. Of het Rijk inderdaad de knip trekt om te zorgen dat de woningen worden gebouwd, is aan een volgend kabinet, schrijft Ollongren.
Eerder bleek al uit onderzoek dat provincies en gemeenten ongeveer 13,7 miljard euro tekort komen om de komende jaren voldoende te bouwen.
[activecampaign form=24]