- De huizenprijzen stijgen dit jaar met gemiddeld 7 procent, verwachten analisten van ABN Amro.
- Afgelopen jaar kwam de gemiddelde stijging van de huizenprijs uit op bijna 9 procent, zo schatten de woningmarktexperts van de bank.
- Huizenprijzen blijven in 2025 naar verwachting stijgen vanwege de loongroei, de licht gedaalde hypotheekrentes en het woningtekort.
- Lees ook: Forse stijging verkoop nieuwbouw: vraag naar koopwoningen blijft ook in 2025 sterk
Huizenprijzen zullen ook in 2025 blijven stijgen, verwachten economen van ABN AMRO, maar waarschijnlijk niets minder uitbundig dat afgelopen jaar. Gemiddeld klimt de huizenprijs waarschijnlijk met 7 procent dit jaar.
Dat stellen woningmarktexperts van de bank in een nieuw rapport over de huizenmarkt. ABN AMRO doet daarmee een bijna vergelijkbare voorspelling als De Nederlandse Bank (DNB), die uitgaat van een stijging van 7,5 procent in 2025.
De huizenprijzen worden dit jaar opgedreven door de stijgende lonen, de afgelopen jaar iets gedaalde hypotheekrentes en het tekort aan woningen.
Huizenprijzen stegen in 2024 met bijna 9%
Voor 2024 denkt ABN Amro dat de prijsstijging uit is gekomen op 8,9 procent, wat iets hoger is dan de eerdere voorspelling van 8,5 procent die de bank deed.
Dit jaar zal de stijging met 7 procent desalniettemin wat minder extreem zijn, verwacht de bank. Huizenprijzen stijgen sinds 2017 jaarlijks met meer dan 7 procent, met uitzondering van het zwakke jaar 2023. De economen van de bank schrijven deze stijging toe aan "fundamentele factoren", zoals een hoge vraag, een stagnerend aanbod, maar ook dat er veel spaargeld beschikbaar is dat deels wordt gebruikt voor de financiering van woningen.
Volgens de bank laten "al deze indicatoren" momenteel zien dat de prijsstijging zich in 2025 zal voortzetten. De enige risicofactor voor de verdere stijging van de huizenprijzen is het feit dat de prijzen zich al op een recordhoogte bevinden, schrijft de bank. "Betaalbaarheid" kan hierdoor op een moment een probleem worden. Wel zou dit vooral kunnen leiden tot een lagere groei en niet tot dalende prijzen, beargumenteert de bank.
Loongroei draagt bij aan hogere huizenprijzen
De huizenprijzen worden dit jaar deels opgedreven vanwege de groei van de lonen. Door de nog altijd krappe arbeidsmarkt genieten werknemers van een sterkere onderhandelingspositie, wat de lonen opkrikt en daarmee de vraag naar woningen. Doordat de grens voor hypotheken met een NHG-verzekering in januari is verhoogd, kunnen particulieren ook nog eens meer lenen voor een woning tegen relatief gunstige rentes.
De analisten van ABN AMRO verwachten dat de hypotheekrente dit jaar verder zal dalen. Als de inflatie in de eurozone verder daalt en de Europese Centrale Bank de beleidsrente verder verlaagt, zou dat ook invloed moeten hebben op kapitaalmarktrentes. Uiteindelijk kan dit doorsijpelen naar de hypotheekmarkt. Als hypotheekrentes verder dalen, leidt dat ook weer tot meer vertrouwen bij huizenkopers.
De prijsstijgingen op de woningmarkt zullen volgens de bank hoger zijn in landelijke gebieden, omdat woningen daar lager geprijsd zijn dan in de stad en er vaker sprake is van vraagoverschotten. Makelaars meldden begin deze maand al een afkoeling van het aantal overbiedingen in de grote steden te zien.
'Hype op huizenmarkt' zal afzwakken
ABN AMRO gaat uit van een stijging van de woningverkopen met 2,5 procent in 2025. Volgend jaar zal het aantal transacties met een stijging van 1 procent naar verwachting maar zeer beperkt toenemen.
De bank verklaart dit doordat de "hype op de huizenmarkt" zal afzwakken als de prijzen verder stijgen, zonder dat inkomens veel verder stijgen. Ook houdt de bank er rekening mee dat het aantal nieuwbouwprojecten verder toeneemt, waardoor het woningaanbod verder aangevuld zal raken.
Een probleem volgens de bank is wel dat er steeds meer eenpersoonshuishoudens in Nederland zijn, terwijl het aanbod kleine woningen onvoldoende toereikend is.
Alhoewel het algehele woningaanbod desondanks krap blijft in 2025, zal dit volgens ABN Amro toch iets verbeteren. Projectontwikkelaars hebben de wind mee, omdat de loonstijgingen en inflatie lijken af te vlakken terwijl de rente daalt. De economen van ABN AMRO denken daarom dat de bouwproductie weer toe zal nemen, al zal het effect daarvan pas vooral in 2026 merkbaar zijn.
Vanaf 2026 komt er naar verwachting een omslagpunt in de stijging van de huizenprijzen, verwacht de bank. De prijzen van koopwoningen zullen dan met 'slechts' 3 procent stijgen. Dit zal het gevolg zijn van de normalisering van de inflatie en lagere loongroei.