- Een stijging van de huizenprijzen is op komst, als je kijkt naar onder meer de hogere hypotheken die worden afgesloten.
- Dat stelt het moederbedrijf van onder meer adviesketen De Hypotheekshop.
- Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg in de afgelopen zeven maanden met 8 procent, bij zowel starters als doorstromers.
- Lees ook: Geen vast contract en een huis kopen? Zo kun je toch een hypotheek krijgen
Het lijkt erop dat een stijging van de huizenprijzen aanstaande is, volgens Ingage Franchise, het moederbedrijf van hypotheekadviesketens als De Hypotheekshop en Hypokeur. Het bedrijf met 260 vestigingen in het land baseert dit onder meer op de ontwikkeling van het gemiddelde hypotheekbedrag, dat de afgelopen zeven maanden is gestegen.
In 2022 begonnen de huizenprijzen te dalen, maar in de afgelopen zeven maanden is het gemiddelde hypotheekbedrag met 8 procent gestegen bij zowel starters als doorstromers op de huizenmarkt, aldus de financieel intermediair.
In juni kwam de gemiddelde hypothecaire lening voor starters uit op 323.000 euro en voor doorstromers, huiseigenaren die naar een andere koopwoning verhuizen, op 341.000 euro, blijkt uit gegevens van Hypotheken Data Netwerk (HDN), een aanbieder van hypothekensoftware.
De gemiddelde huizenprijs kwam in mei uit op 403.913 euro, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek CBS. Dat is pakweg 25.000 euro lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.
De onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het gemiddelde hypotheekbedrag voor starters en doorstromers, vanaf begin 2022 tot nu.
De daling van de gemiddelde huizenprijs van bestaande koopwoningen was met 0,1 procent in mei ten opzichte van april minimaal, bleek al uit de cijfers van het CBS Wat overigens niet geldt voor de huizenprijsontwikkeling op jaarbasis.
Ten opzichte van mei 2022 werden huizen gemiddeld 5,6 procent goedkoper, waarmee de daling sterker was dan in april, toen de de prijzen met 4,4 procent zakten ten opzichte van een jaar eerder.
Meer hypotheekaanvragen wijzen op herstel huizenmarkt
Behalve dat het gemiddelde hypotheekbedrag oploopt, ziet Ingage Franchise ook andere factoren die wijzen op herstel van de woningmarkt. Zo is het aantal hypotheekaanvragen van zowel starters als doorstromers in het tweede kwartaal van 2023 met 10 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.
Daarnaast is de woningmarkt stabiel, ondanks de onzekere economische vooruitzichten met een mogelijke recessie en dalende huizenprijzen. Dit komt omdat het aanbod van woningen beperkt blijft en de vraag naar woonruimte groot.
Inmiddels zijn ook de energieprijzen weer wat gedaald en zijn de hypotheekrentes met langere rentevaste perioden de afgelopen weken stabiel. Ondertussen is er nog steeds sprake van een lage werkloosheid en zijn de lonen inmiddels gestegen. Dat laatste is samen met de hypotheekrente en huizenprijs van belang voor de betaalbaarheid van woningen.
Hier komt bij dat de overheidsmaatregelen op de huurmarkt zijn vruchten afwerpt voor starters, die minder concurrentie hebben van beleggers bij het bieden op een woning.
Doorstromers profiteren ook. Zij kunnen in de meeste gevallen hun oude hypotheek meenemen als ze een nieuwe woning kopen. Dat is gunstig nu de gemiddelde hypotheekrentes voor 10 en 20 jaar vast zijn gestegen van ongeveer 1 tot 2 procent begin 2022 naar zo'n 4 tot 5 procent nu.
Volgens Ingage Franchise is het belangrijk om het huidige aantal woningverkopen en hypotheekaanvragen niet te vergelijken met vorig jaar, omdat de jaren 2020 tot en met 2022 ongewoon waren vanwege de extreem lage hypotheekrente en de snelle stijging ervan.
Het is realistischer om een vergelijking met de jaren 2017 tot en met 2019 te trekken. Ten opzichte van die periode blijft de groei van de hypotheekmarkt met betrekking op woningverkopen in 2023 ongeveer 15 procent achter.