- Huizenprijzen zijn in juni opnieuw flink gedaald op jaarbasis, met een min van 5,5 procent.
- Toch lijkt er op korte termijn sprake van stabilisatie van de huizenmarkt, want ten opzichte van mei stegen huizenprijzen met 0,2 procent.
- Ook was in juni sprake van een stijging van het aantal woningverkopen.
- Lees ook: Zo kan klimaatverandering de waarde van je woning raken
Huizenprijzen zijn in de maand juni gemiddelde genomen 5,5 procent gedaald, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Op maandbasis lijkt echter enige stabilisatie zichtbaar.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de gemiddelde transactieprijs van koopwoningen in juni 0,2 procent vergeleken met mei. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen op maandbasis nog telkens omlaag.
Door snel gestegen hypotheekrentes kunnen huizenkopers nu minder lenen, wat de prijzen drukt. Een voorlopig dieptepunt lijkt nu bereikt. In juli 2022 bereikte de prijsindex voor koopwoningen van het Kadaster en het CBS een piekniveau van 189,2 punten. Vergeleken met dat piekniveau zijn huizenprijzen gemiddeld 5,9 procent gedaald.
De gemiddelde huizenprijs daalt volgens economen van ABN AMRO in 2023 naar schatting met vijf procent en in 2024 met drie procent, zo bleek afgelopen week uit een nieuwe prognose.
Stijging van woningverkopen in juni
In juni wisselden woningen ook weer vaker van eigenaar, komt naar voren uit cijfers van het Kadaster. Het aantal verkochte woonruimtes kwam 6 procent hoger uit dan een jaar eerder. Dat is de eerste stijging van dit jaar. Over de hele eerste helft van 2023 gaat een daling van 7 procent op jaarbasis de boeken in.
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldde eerder deze maand al dat de huizenmarkt lijkt de stabiliseren. Volgens cijfers van makelaars kostte een koopwoning het afgelopen kwartaal in doorsnee 410.000 euro, 2,8 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2023. Dat was nog wel bijna 9 procent minder dan een jaar eerder.
De cijfers van de NVM zijn onvollediger, maar gebaseerd op het moment dat het koopcontract wordt getekend. Dat is eerder, waardoor trends daar vaak ook eerder worden gesignaleerd. Het CBS verwerkt huizenverkopen pas later, wanneer notarissen ze laten inschrijven bij het Kadaster.
De Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde in april al voor een al te sombere blik op de huizenmarkt. Op dat moment gingen de prijzen nog hard omlaag. Maar hij zei in gesprek met het ANP dat er op een gegeven moment waarschijnlijk weer een einde aan de daling zou komen.
Hilbers benadrukte dat er nog steeds sprake is van een woningtekort in Nederland. Dat laatste betekent dat er relatief weinig huizen te koop staan en dat kan de huizenprijzen juist stuwen.