Huizenprijzen stijgen in 2021 met gemiddeld 5 procent, verwachten economen van ABN Amro.
De aanhoudende stijging heeft vooral te maken met een na-ijleffect van de sterke prijsstijgingen in 2020.
In 2022 koelt de huizenmarkt naar verwachting af.
De huizenprijzen blijven dit jaar ondanks de zwakke economie opnieuw stijgen, verwacht het Economisch Bureau van ABN Amro.
De gemiddelde woning zal in 2021 volgens de economen van de bank 5 procent duurder worden, mede omdat er betrekkelijk weinig woningen op de markt komen.
De prijstoename komt deels omdat de forse prijsstijging van de laatste maanden nog doorwerkt op de huizenmarkt, het zogeheten overloopeffect.
Het toegenomen vertrouwen was ook reden voor ABN Amro om een hogere prijsstijging te ramen dan eerder. Onder meer door de start van het vaccineren tegen het coronavirus is er wat “meer zekerheid voor de toekomst”, geeft econoom Philip Bokeloh aan.
In de tweede jaarhelft rekenen de economen van ABN Amro op een stijging van de werkloosheid. Dat zal betekenen dat het gemiddelde loon daalt en daarmee de beschikbare hypotheekruimte voor sommige kopers.
Als gevolg daarvan koelt de woningmarkt ook wat af en worden de prijzen gedrukt. Voor 2022 rekent ABN Amro dan ook op een stijging van de huizenprijs met gemiddeld nog maar 1 procent.
Negatieve en positieve factoren voor de huizenprijs
De economen van ABN Amro zien drie factoren die uiteindelijk zullen zorgen voor een afremming van de prijsstijgingen op de woningmarkt.
- Centrale banken blijven ervoor zorgen dat de hypotheekrente laag blijft, maar een nog sterkere daling is onwaarschijnlijk. Dit betekent dat er geen extra leenruimte meer komt door alsmaar lagere hypotheekrentes om huizenprijzen verder op te drijven.
- De ontwikkelingen van cao-lonen duidt op beperkte loongroei in 2021; daarnaast loopt de werkloosheid in de loop van het jaar naar verwachting op, wat zorgt voor grotere inkomensonzekerheid.
- Een aantal partijen (GroenLinks, SP, ChristenUnie, PvdA, D66) wil verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek na de verkiezingen. Dit strookt met een pleidooi van De Nederlandsche Bank om de rentesubsidie voor huizenkopers terug te schroeven.
Er zijn volgens ABN Amro ook factoren die de huizenprijs blijven ondersteunen. De belangrijkste daarvan zijn:
- Het aanbod van koopwoningen blijft krap. Vooralsnog blijft de groei van het aanbod van nieuwe woningen achter bij de vraag en biedt de transformatie van kantoor- en winkelpanden naar woningen onvoldoende soelaas.
- Tijdens de coronapandemie zijn Nederlanders meer gaan sparen. Een deel van dit extra spaaroverschot kan ingezet worden bij de aankoop van nieuwe woningen.