De huizenprijzen zijn in mei flink gestegen en zijn weer terug op de recordniveaus van medio 2022.

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maandag. De vorige piek voor de huizenprijsindex van in juli 2022, waarna tot medio 2022 daalden door de stijging van de hypotheekrente.

Sinds juni 2023 maken de huizenprijzen op de krappe woningmarkt weer een opmars. In mei dit jaar stegen huizenprijzen op jaarbasis met gemiddeld 8,6 procent, de sterkste toename dit jaar.

In april werden woningen 7,5 procent duurder op jaarbasis en in maart nog 5,4 procent. Afgezet tegen april dit jaar werden huizen in mei 1,1 procent duurder.

De prijsindex van het CBS en het Kadaster heeft inmiddels een nieuw recordniveau bereikt op 135,4 punten. Het oude record van juli 2022 lag op 132,9 punten. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen.

Het CBS publiceert ook cijfers over de gemiddelde transactieprijs, maar daar zit geen kwaliteitscorrectie bij.

De gemiddelde transactieprijs lag in mei 2024 op 445.430 euro. In dezelfde maand een jaar eerder wad 403.913 euro. Hiermee is de gemiddelde transactieprijs in een jaar tijd met ongeveer 41 .000 euro gestegen.

In augustus 2022 lag de gemiddelde transactieprijs nog een fractie hoger dan in mei dit jaar, op 446.263 euro.

Krapte op huizenmarkt en loonstijgingen drijven prijzen verder op

Er zijn al jarenlang veel meer mensen die een huis willen kopen dan er te koop staan. Mede daardoor gingen de prijzen tot zo'n twee jaar geleden flink omhoog en moesten potentiële kopers vaak overbieden op de vraagprijs.

Dat de prijzen nu opnieuw stijgen, komt naast het huizentekort door grote loonstijgingen van de afgelopen tijd en veel overgebleven spaargeld uit de coronaperiode. Hoewel de hypotheekrente vooral in 2022 fors is gestegen, scheppen loonstijgingen ruimte om hogere hypotheeklasten te dragen.

Ondanks het krappe aanbod en de flink hogere prijzen zijn vorige maand meer huizen van eigenaar gewisseld. Het aantal transacties kwam uit op 17.591, dat is 16,5 procent meer dan in mei 2023, aldus het Kadaster. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 77.721 huizen verkocht, bijna 14 procent meer dan in diezelfde maanden vorig jaar.

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen en economen van ING gaven eerder aan te verwachten dat de huizenprijzen snel een nieuw record zouden aantikken. De Nederlandsche Bank (DNB) gaat uit van jaarlijkse stijgingen van zeker 4 procent tot en met 2026.

LEES OOK: De huizenprijzen stijgen, maar als je rekening houdt met inflatie is je woning een stuk minder waard