- Huizenprijzen stijgen dit jaar naar verwachting met 7 procent, maar in 2026 blijft de stijging beperkt tot 3 procent.
- Die prognose geven economen van ABN AMRO af in een nieuw rapport over de woningmarkt.
- Prijsopdrijvende krachten blijven stijgende lonen, lagere hypotheekrentes en de krapte bij het aanbod van koopwoningen.
- Lees ook: Huizenprijzen stijgen in februari voor de achtste maand op rij met meer dan 10%
De huizenprijzen zitten op de korte termijn nog flink in de lift in Nederland. Dit jaar gaan de prijzen naar verwachting met gemiddeld 7 procent omhoog en in 2026 stijgen ze nog eens met 3 procent. Dat blijkt uit de nieuwe Woningmarktmonitor van ABN AMRO.
In 2024 klommen de huizenprijzen ook al sterk, met een gemiddelde prijsstijging van 8,7 procent. De prijzen bereikten hiermee een nieuw recordniveau.
Volgens economen van de bank zijn de belangrijkste oorzaken voor de recordstijging van 2024 de dalende hypotheekrente, het woningtekort en stijging van salarissen die het mogelijk maken om hogere hypotheken te nemen. Deze elementen zorgen er ook in 2025 voor dat de prijzen verder omhoog schieten.
Aanbod huizenmarkt blijft krap
“Het woningaanbod blijft krap, ondanks enkele positieve signalen”, schrijft econoom Mike Langen van ABN AMRO in het rapport. “De overheid heeft geprobeerd nieuwbouw te stimuleren, maar concrete resultaten laten op zich wachten. Daarom verwachten we dat de huizenprijzen dit jaar en ook daarna zullen stijgen.”
De hogere prijzen hebben vooralsnog geen remmend effect op het aantal transacties op de huizenmarkt. Vorig jaar had dit deels te maken met de verkoop van huurwoningen door particuliere beleggers, als gevolg van nieuwe belastingregels en de Wet betaalbare huur. In totaal vonden er ruim 200.000 woningtransacties plaats in 2024.

Voor 2025 stelt ABN AMRO haar prognoses voor het aantal transacties naar boven bij, van +2,5 procent naar een groei van 5 procent. De economen van de bank verwachten dat de tijdelijke verkoopgolf onder particuliere beleggers tegen het einde van dit jaar grotendeels is gestabiliseerd. Ook blijft het woningaanbod beperkt, waardoor de transactiegroei in 2026 waarschijnlijk zal afvlakken.
Opvallend is dat de prijsstijging van huizen dit jaar vooral wordt gedreven door de regio Utrecht en de landelijke gebieden; de prijzen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag stijgen naar verwachting minder snel.
Onvoldoende nieuwbouw zorgt voor aanhoudende krapte op huizenmarkt
Dat er meer gebouwd wordt, is volgens ABN Amro een goed teken. Toch is het bouwniveau niet voldoende om de huizenprijzen dit jaar te drukken. Om meer bouw te realiseren, zijn volgens de economen van de bank vooral meer investeerders nodig.
Dat de hypotheekrente begin dit jaar stijgt in ons land, verklaart ABN Amro met het feit dat buurland Duitsland zijn schuldenrem heeft opgegeven. Doordat dit risico's geeft voor de eurozone, stijgt de hypotheekrente. Ook de onzekerheden over de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump dragen hieraan bij.