Het wordt bijna een saai verhaal: de krapte op de Nederlandse huizenmarkt neemt extreme vormen aan, waardoor huizenprijzen omhoog blijven knallen.
In februari 2018 leidde dat tot een nieuw ‘record’: huizenprijzen stegen toen gemiddeld met een ongekende 9,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Uit cijfers die het Kadaster en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerden, blijkt dat tempo amper te zijn afgenomen: bestaande koopwoningen waren in april 8,8 procent duurder dan in april 2017.
Sinds medio 2014 neemt de procentuele stijging van huizenprijzen gestaag toe, zo blijkt uit onderstaande grafiek.
(klik voor uitvergroting).
Nederlandse huizenprijzen raakten in een diep dal in de nasleep van de kredietcrisis. Sinds 2013 is sprake van herstel.
Inmiddels liggen huizenprijzen nog maar iets onder het piekniveau van 2008. Sinds het dieptepunt van de markt in 2013 zijn huizenprijzen inmiddels ruim 27 procent gestegen. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in april 2018 ongeveer even hoog als in september 2008.
Huis per maand 1.935 euro meer waard
Mede door de extreem lage hypotheekrentes en het herstel van de Nederlandse economie gaat het met de procentuele stijgingen van de huizenprijs steeds harder. Het patroon van de gemiddelde prijzen per maand laat sinds augustus 2016 plussen van 5 tot meer dan 8 procent zien vergeleken met een jaar eerder.
Om een idee te geven hoe extreem hard het gaat: afgelopen maand lag de gemiddelde huizenprijs op 280.027 euro, tegen 256.800 euro in dezelfde maand in 2017: een plus van 23.227 euro in twaalf maanden tijd. Per maand is de gemiddelde huizenprijs in deze periode met ruim 1.935 opgelopen. Dat is dus fors meer dan het minimumloon van jongeren ouder dan 22 jaar.
Woningverkopen dalen
Op de oververhitte woningmarkt is het aantal verkopen verder gedaald, zo bleek donderdag uit cijfers van het Kadaster. Het aantal woningtransacties is sinds begin dit jaar iedere maand lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Hiermee lijkt een einde te zijn gekomen aan de continue stijgende lijn in het aantal woningtransacties, die vanaf juli 2013 werd ingezet.
Het gaat om transacties van bestaande woningen die op het moment van eigendomsoverdracht bij de notaris worden ingeschreven bij het Kadaster.
Het ziet er voorlopig niet naar uit dat er een einde komt aan het dalende aantal transacties. De woningmarkt is momenteel aan het opdrogen. Er worden gewoonweg te weinig woningen in de verkoop gezet om aan de vraag te kunnen voldoen.
De krapte heeft tot gevolg dat de huizenprijzen fors blijven stijgen. Dit jaar met gemiddeld 8 procent, verwacht Rabobank. In 2019 zal de gemiddelde huizenprijs meer dan 300.000 euro bedragen, schatten economen van de bank.