- Doorgaans geldt: hoe langer geleden je een huis kocht, des te meer is je vermogen op papier gegroeid.
- Maar die regel gaat niet altijd op. Op de huizenmarkt zijn er sterke regionale verschillen.
- Business Insider rekent aan de hand van drie koopmomenten (1997, 2007 en 2017) voor 75 regio’s in Nederland uit hoe huizenprijzen zich plaatselijk hebben ontwikkeld.
Het zal je niet ontgaan zijn: huizenprijzen zijn in tijden niet zo hard gestegen als de afgelopen jaren.
In het eerste kwartaal van dit jaar werden bestaande woningen gemiddeld liefst 15 procent duurder vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Dit is vooral het gevolg van het tekort aan beschikbare huizen in combinatie met lage hypotheekrentes, waardoor huizenkopers hogere hypotheken kunnen krijgen en zo de prijzen opdrijven.
Lees ook: Huizenprijs stijgt 15% in eerste kwartaal van 2021
Voor mensen met een dak boven hun hoofd is de waardestijging van woningen goed nieuws, zou je zeggen. Aan de andere kant wordt het voor starters op de woningmarkt steeds lastiger om een eigen huis te krijgen.
Voor individuele huiseigenaren is de vermogenswinst over het algemeen afhankelijk van het jaar van aankoop. Hoe langer geleden je kocht, des te meer is je vermogen op papier gegroeid.
Tegelijk is het zo dat de huizenmarkt bij uitstek sterk beïnvloed wordt door plaatselijke factoren. Daarom heeft Business Insider historische cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) doorgespit en voor 75 verschillende regio's vanaf het jaar 1997 gekeken hoe het zit met de ontwikkeling van huizenprijzen.
Bij het berekenen van de huizenprijsstijging per regio hebben we gekeken naar drie koopmomenten: 1997, 2007 en 2017. De prijzen uit het eerste kwartaal van die jaren zijn vergeleken met de prijzen in het eerste kwartaal van 2021.
Voor de drie historische datapunten is gekozen, omdat ze een goed beeld van de afgelopen kwart eeuw geven: een aankoop in de jaren 90, een aankoop vlak voor de kredietcrisis en een recentere aankoop op een relatief gunstig moment.
Benieuwd wat de huizenprijs bij jou in de regio heeft gedaan sinds 1997? Bekijk het overzicht hieronder:
1997: hoe eerder een huis gekocht, hoe beter
In alle 75 opgenomen regio’s is de gemiddeld waarde van woningen sinds 1997 meer dan verdubbeld. Wel is er sprake van enorme regionale verschillen.
De vijf best presterende regio’s zijn: Haarlem (Zuid-Kennemerland) met een plus van 333 procent, stad Groningen en omstreken met een stijging van 326 procent, Amsterdam met een toename van 323 procent, Den Haag met een stijging van 307 procent en Noordoost-Groningen met een plus van 264 procent.
De Groningse regio’s zijn niet de enige verrassing. Ook de regio’s Lelystad en West-Friesland staan in de top 10, met een toename van respectievelijk 261 procent en 255 procent sinds 1997.
Dat deze regio’s zo hoog zijn geëindigd, hangt samen met de prijsniveaus in de jaren 90. Doorgaans was je in de genoemde regio’s vóór de eeuwwisseling minder dan een ton kwijt voor een collectie bakstenen.
De 'slechtst' presterende regio’s, maar waar je geld dus alsnog is verdubbeld, zijn: Duiven-Westervoort met een plus van 134 procent, Zuid-Limburg met een toename van 141 procent, Noordoost-Brabant met een stijging van 146 procent, Grootegast en omstreken met een plus van 153 procent en Gouda met een toename van 154 procent.
2007: relatief ongunstig koopmoment
De kredietcrisis van 2008 en 2009 heeft het rendement op koopwoningen een aantal jaar flink gedrukt. Omdat de huizenmarkt tussen 2009 en 2013 in het slop zat, bleek 2007 achteraf een relatief ongunstig aankoopmoment.
Business Insider schreef eerder al dat kopers uit 2007 en 2008 konden rekenen op een gemiddelde huizenprijsstijging van maar 2,6 procent per jaar.
Toch was het ook mogelijk om je vermogen te verdubbelen met een aankoop in 2007, al is dat maar in twee regio’s gelukt.
Dit zijn de vijf best presterende regio’s sinds 2007: Amsterdam met een stijging van 122 procent, Haarlem (Zuid-Kennemerland) met een plus van 104 procent, Den Haag met een toename van 98 procent, Rotterdam met een groei van 83 procent en Zeeuws-Vlaanderen met een plus van 80 procent.
Opvallend is natuurlijk die laatste. Wederom helpt een relatief lage gemiddelde aankoopprijs, van 139.800 euro in 2007, een verafgelegen regio met het behalen van een hoge plek op de ranglijst.
De vijf regio’s waar je beter geen huis had kunnen kopen in 2007 zijn: Zutphen en omstreken met een plusje van 23 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2021, West-Brabant met een toename van 28 procent, Zuidoost-Groningen met een groei van 29 procent, Waalwijk Drunen met een stijging van 30 procent en Grootegast en omstreken met een plus van 30 procent.
2017: een goed instapmoment
De laatste jaren is er sprake van een versnelde stijging van de huizenprijzen.
Met name 2016 en 2017 waren achteraf gezien topjaren om een huis te kopen. Wie in die jaren een huis kocht, zag de woning elk jaar met gemiddeld 8 procent in waarde toenemen.
Als we 2017 als aankoopjaar nemen, zijn dit de vijf best presterende regio’s: Den Haag met een stijging van 79 procent, Rotterdam met een plus van 75 procent, Alphen met een groei van 69 procent, en Almere en Elst met eveneens een plus van 69 procent.
Ditmaal zijn er minder grote regionale verschillen, omdat het tijdsbestek korter is en omdat de flinke huizenprijsstijgingen zich landelijk voordeden. Zo is er in de slechtst presterende regio, Waalwijk Drunen, nog altijd sprake van een waardestijging van 32 procent in de afgelopen vier jaar.
Dit zijn de regio’s met de laagste vermogenswinst over de afgelopen jaren: Waalwijk-Drunen met een plus van 32 procent, Hengelo-Enschede met een stijging van 33 procent, Zuidoost-Groningen met een groei van 33 procent, Noord-Limburg met een plus van 36 procent en West-Brabant met een toename van 37 procent.
[activecampaign form=24]
Lees meer over de huizenmarkt:
- Schaf eenmalige schenking van 1 ton voor koophuis af en belast de overwaarde van huiseigenaren, stellen economen
- Dit kun je gemiddeld krijgen als huis in de 16 regio’s waar huizenprijzen het hardst stijgen
- Huizenprijs stijgt 11% in maart: sterkste stijging sinds de zomer van 2001
- AFM wil BKR-registratie voor studieschuld – dan krijgen starters op de woningmarkt het nog moeilijker, zegt belangenclub van studenten
- Hoeveel is je huis sinds de aankoop jaarlijks in waarde gestegen en hoe waardevast bleef het? We keken naar elk jaar vanaf 1996