Amsterdamse toestanden in Rotterdam: daar stijgen de huizenprijzen nu even hard als in Amsterdam. In beide steden stegen de prijzen in het tweede kwartaal met 13,4 procent ten opzichte van vorig jaar.
Dat meldt het CBS. In Rotterdam werden bovendien meer woningen verkocht, terwijl dat aantal in Amsterdam is afgenomen.
Ook in Den Haag, als laatste van de vier grote steden, zijn de prijzen van bestaande koopwoningen boven het topniveau van voor de crisis uit.
Met name in Amsterdam en omstreken gaat het al een tijdje weer hard met de huizenprijzen. Daar liggen de prijzen al weer 21 procent hoger dan in 2008. Hierdoor is Noord-Holland de eerste provincie waar de prijzen de crisis te boven zijn. In vergelijking met het vorige hoogtepunt in 2008 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in het tweede kwartaal van 2017 gemiddeld bijna 2 procent hoger.
Gemiddeld in Nederland stegen de prijzen van bestaande koopwoningen met 8 procent. Dat is de grootste prijsstijging sinds maart 2002.
Ook in de andere provincies is de weg naar boven ingeslagen. In alle twaalf provincies waren woningen de afgelopen drie maanden duurder dan een jaar eerder. De stijging was in Noord-Holland met 11,2 procent het hoogst. Met 3 procent deed Zeeland het het rustigst aan.
In het tweede kwartaal waren appartementen 0,3 procent duurder dan voor de crisis. Daarmee zijn appartementen het eerste woningtype waarvan de prijzen weer boven het niveau van voor de crisis liggen. De prijsontwikkeling van appartementen hangt samen met de prijsontwikkeling in grote steden, waar de woningvoorraad uit relatief veel appartementen bestaat.
De woningprijzen bereikten hun voorlopige hoogtepunt in augustus 2008. Vervolgens daalden de prijzen tijdens de financiële crisis tot een dieptepunt in juni 2013, waarna de weg omhoog werd ingeslagen. De woningprijzen zitten nu nog gemiddeld in Nederland 6,9 procent onder het niveau van voor de crisis, maar 18,5 procent boven het dieptepunt.