De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal 2021 doorgestegen naar 419.000 euro.

Maar per regio varieert de gemiddelde huizenprijs flink: van 254.000 euro tot 618.000 euro.

Business Insider zocht uit of de gemiddelde huizenprijs per regio matcht met de maximale hypotheek die je kunt afsluiten als je alleen of samen  twee keer modaal verdient.

Het is de afgelopen maanden weer een stuk lastiger geworden om toe te slaan op de overkokende huizenmarkt. Door het krappe aanbod valt er extreem weinig te kiezen en huizenkopers hebben hun budget weer omhoog moeten schroeven door de gestegen huizenprijzen.

De keuze is voor kopers zeer beperkt momenteel, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Tegelijk wordt in het hele land boven de vraagprijs geboden, gemiddeld in ongeveer 4 op de 5 gevallen. De gemiddelde transactieprijs liep in het derde kwartaal van dit jaar op met 19 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, waarmee de gemiddelde koopsom uit kwam op 419.000 euro.

Maar het gemiddelde zegt niet alles. Regionaal zijn er verschillen. De gemiddelde huizenprijzen die de NVM bijhoudt in de 40 zogenoemde COROP-regio’s variëren van 254.000 euro in Oost-Groningen tot 618.000 euro in Het Gooi en Vechtstreek.

Modaal inkomen valt buiten de boot

Helaas kom je met een modaal inkomen dan nog niet ver. Althans, als je de woning met louter een hypotheek moet financieren en dus geen eigen spaargeld of een jubelton van ouders kan meebrengen.

De maximale hypotheek op basis van een jaarinkomen van 36.500 euro bedraagt volgens de site berekenhet.nl 165.000 euro, als we uitgaan van een 10-jaarsrente van 1,41 procent.

Daarom is het wellicht interessant om te kijken waar je toe kunt slaan voor de gemiddelde huizenprijs met twee keer een modaal inkomen. Om daarachter te komen heeft Business Insider de regionale gemiddelde huizenprijzen tegenover de maximale hypotheek gezet die je kunt afsluiten als je 73.000 euro verdient. Voor het berekenen van de maximale hypotheek hebben we opnieuw de tool van berekenhet.nl gebruikt.

Als eenverdiener met een jaarinkomen van 73.000 euro kun je 383.758 euro lenen, blijkt als we uitgaan van een hypotheek zonder NHG, met een 10-jaars rente van 1,41 procent.

Tweeverdieners met elk een jaarinkomen van 36.500 euro kunnen met 374.833 euro bijna 9.000 euro minder lenen dan de eenverdiener. Dat komt omdat het tweede inkomen voor 90 procent meetelt in de berekening van de maximale hypotheek.

Houd daar rekening mee als je op zoek bent naar een partner om de huizenmarkt op te gaan.

Maximale hypotheek: in deze regio's kun je kopen als eenverdiener

We beginnen met de eenverdiener met een jaarinkomen van 73.000 euro. De kaart hieronder laat zien hoe de gemiddelde huizenprijs per regio zicht verhoudt tot de maximale hypotheek van 383.758 euro. Tussen haakjes zie je in één oogopslag wat je overhoudt of tekort komt, als je mikt op een gemiddelde woning.

Te zien is dat de Randstad al snel zo'n 70.000 euro boven het budget van de eenverdiener ligt, als die rond de gemiddelde prijs een huis wil kopen. Soms zelfs twee ton, zoals in agglomeratie Haarlem.

Het centraal gelegen Flevoland kan nog een optie zijn als ergens nog zo'n vierduizend euro losgepeuterd kan worden. De andere roze gebieden zoals Noord-Brabant liggen al snel tienduizenden euro's boven het budget. Je zult dan dus voor een kleinere woning, onder de gemiddelde transactieprijs in de regio moeten gaan.

Meer kans maakt deze huizenkoper in Zeeland, Drenthe, Overijssel, Limburg en rond Arnhem en Nijmegen. Buiten de Randstad in regio's als Noord-Friesland, Oost-Groningen en Zuid-Limburg houdt de eenverdiener ongeveer 85.000 euro tot 130.000 euro over. Daar kun je wellicht dubbelglas in strijd tegen de hogere energieprijzen van betalen, en die aluminium schuifpui en visgraatvloer.

In deze regio's kunnen tweeverdieners kopen

Door naar de tweeverdieners die elk de helft inbrengen van het jaarinkomen van 73.000 euro. Daarmee kunnen ze een maximale hypotheek afsluiten van 374.833 euro, waarmee ze dus zo'n 9.000 euro minder te besteden hebben dan de eenverdiener. Wederom toont de kaart hieronder in hoeverre hun budget matcht met de gemiddelde huizenprijs per regio.

Omdat de tweeverdieners minder kunnen lenen vallen vier regio's waar de eenverdiener terecht kan, buiten hun bereik. Noord-Drenthe, Arnhem/Nijmegen, West-Noord-Brabant en Groot-Rijnmond zijn zo'n 4.000 euro tot 9.000 euro te duur.

Wellicht valt daar een mouw aan te passen en kunnen er enkele duizenden euro's extra worden geleend. Bedenk wel dat je bij de aankoop van een huis meer geld nodig hebt dan alleen de maximale hypotheek. Zo maak je kosten voor de makelaar, de hypotheekadviseur, de notaris en dergelijke. Houd rekening met 5 procent van de koopsom aan extra kosten als je op huizenjacht gaat.

En zoals gezegd: je kunt ook voor een relatief goedkope woning gaan met wat minder vierkante meters.

Lees meer over de huizenprijzen: