De turbo gaat er voorlopig nog niet af als het over de Nederlandse huizenprijs gaat.

Economen van ABN Amro hebben hun prognoses voor de gemiddelde stijging van de huizenprijs voor 2018 en 2019 fors verhoogd

Eén van de belangrijke factoren is de verwachting dat de hypotheekrente langer laag blijft. Daarnaast wijzen de economen van ABN Amro in de donderdag gepubliceerde Woningmarktmonitor op de aanhoudende krapte in het aanbod van woningen.

Hypotheekrente blijft langer laag

Voor hypotheekrentes geldt dat die de afgelopen jaren zijn gezakt doordat de Europese Centrale Bank (ECB) volop goedkope leningen aan banken heeft verstrekt. Die konden daardoor op hun beurt goedkopere leningen verstrekken aan bedrijven en consumenten.

Afgelopen maand kondigde de ECB aan vanaf 2019 minder ruim met verse euro’s te gaan strooien. Vanaf de tweede helft van volgend jaar zijn ook renteverhogingen mogelijk. De verwachting is dat de omslag in het beleid van de ECB volgend jaar invloed heeft op hypotheekrentes.

Maar voorlopig is er iets anders aan de hand. Rentes op de kapitaalmarkt dalen en dat zet ook hypotheekrentes onder druk.

Lees in dit verband ook: Hypotheekrente daalt richting bodemniveau van begin 2018: 5 dingen die je kunt doen als je (nog) wilt profiteren

De economen van ABN Amro denken dat de ECB ruim de tijd neemt bij het verhogen van de rentetarieven, mede door de onzekere politieke en economische situatie.

"Vanwege de reeks tegenvallende internationale conjunctuurcijfers, de hernieuwde twijfels over Italië en de toegenomen handelsoorlogsdreiging hebben wij onze renteramingen juist naar beneden bijgesteld. Deze aanpassing, in combinatie met de
stijging van het besteedbaar inkomen en het krappe woningaanbod, vormt de reden dat wij onze prijsraming hebben verhoogd."

Dit jaar worden huizen naar verwachting gemiddeld 8,5 procent duurder dan vorig jaar. Tot voor kort gingen de ABN Amro-economen uit van 8 procent. Voor volgend jaar gaat ABN Amro uit van een prijsstijging van 7 procent, waar een eerdere raming op 5 procent was gezet.

 

Blijft natuurlijk de vraag of inmiddels sprake is van een zeepbel op de Nederlandse huizenmarkt, met het risico van een forse dip in de huizenprijzen als de bubbel barst.

De economen van ABN Amro sluiten zich voorlopig aan bij eerdere analyses van het Centraal Planbureau en het Internationaal Monetair Fonds. Daarbij is de teneur dat de huizenmarkt in Nederland weliswaar oververhit is. Tegelijk zou er geen zeepbelachtige situatie zijn, gelet op het krappe woningaanbod en de aanhoudend lage hypotheekrente.

Bovendien worden nieuwe hypotheken momenteel veelal afgesloten als annuïtaire hypotheek, waarbij vanaf de start wordt afgelost. Dat geeft een extra buffer in het eigen vermogen dat in de woning zit, mochten huizenprijzen op termijn een tik krijgen.

LEES OOK: Deze grafiek laat volgens het CPB zien waarom er GEEN zeepbel is op de huizenmarkt