In november zijn koopwoningen in Nederland gemiddeld bijna 9% in prijs gestegen, vergeleken met een jaar eerder.
Tot nu toe is van een coronadip op de woningmarkt, zoals veel economen eerder hadden verwacht, geen sprake.
Experts zijn verdeeld over de vraag of de huizenmarkt in 2021 alsnog gaat afkoelen.
De Nederlandse huizenprijzen blijven flink oplopen, ondanks de coronacrisis.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren koopwoningen in november bijna 9 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee was de prijsstijging maar iets beperkter dan in oktober, toen huizen nog het sterkst in prijs opliepen in bijna twee jaar.
Tot nu toe is van een coronadip op de woningmarkt, zoals veel economen eerder hadden verwacht, absoluut geen sprake. Makelaarsorganisatie NVM voorspelde daarom onlangs al dat de huizenprijzen de komende tijd waarschijnlijk flink blijven oplopen.
Deskundigen van ING denken daar anders over. Zij stelden vorige week dat de huizenprijzen volgend jaar waarschijnlijk voor het eerst in vijf jaar dalen. "Eerst zal het aantal woningverkopen dalen, omdat mensen hun verhuiswens uitstellen door oplopende werkloosheid en een lager vertrouwen", legde ING-econoom Mirjam Bani uit. Daarna volgt volgens haar waarschijnlijk een lichte prijsdaling.
Krap aanbod huizenmarkt, lage hypotheekrente en wijziging overdrachtsbelasting
Op de woningmarkt is nu al een hele tijd sprake van grote krapte. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen.
Een andere factor die de huizenprijs opdrijft, is de aanhoudend lage hypotheekrente. In december bereikten de hypotheekrentes voor de rentevaste perioden van 20 jaar en 30 jaar nieuwe dieptepunten, waardoor het voor kopers mogelijk wordt om meer te lenen tegen relatief lage maandlasten.
Verder speelt mee dat de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 wordt aangepast. Voor beleggers die huizen kopen om te verhuren, of particulieren die een tweede huis als vakantiehuis willen, gaat de overdrachtsbelasting fors omhoog naar 8 procent van de koopprijs. Daardoor is het voor deze groep extra aantrekkelijk om nog voor het eind van dit jaar toe te slaan.