- Nederland is een van de Europese landen waar de huizenprijs fors gaat dalen.
- Kredietverzekeraar Allianz Trade verwacht dat de huizenprijs de komende twee jaar gemiddeld genomen 8 procent daalt.
- Dat zou de eerste daling van de gemiddelde huizenprijs in tien jaar betekenen. Sinds 2013 zijn de prijzen alleen maar gestegen.
- Lees ook: Huizenprijs daalt en aanbod woningen stijgt, maar we zijn nog ver verwijderd van een kopersmarkt: bekijk de grafiek
De huizenprijzen in Nederland en Duitsland krijgen de komende twee jaar de hardste klappen van de belangrijkste Europese landen. Volgens kredietverzekeraar Allianz Trade dalen de prijzen tot eind volgend jaar met ongeveer 8 procent in Nederland.
Volgens Johan Geeroms, een directeur van Allianz Trade in de Benelux, gaan we na tien jaar van stijgende huizenprijzen nu “jaren van daling tegemoet”.
Dalingen huizenprijzen in Nederland
In november daalden de prijzen van bestaande koopwoningen voor de vierde maand op rij, waarbij de gemiddelde prijs 23.000 euro lager lag dan in augustus, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.
Toch is Geeroms niet bang voor een vrije val van de huizenprijs in Nederland: “Door het woningtekort blijft de vraag intact. Verder is er veel gespaard en beschikken huiseigenaren over forse overwaarde op hun panden.”
De daling van huizenprijzen kan volgens Geeroms goed worden verklaard door de hoge inflatie en de stijging van de hypotheekrente, die het budget van potentiële kopers aantasten.
Lees ook: Afkoeling huizenprijs en stijging hypotheekente zorgen voor lagere hypotheekbedragen in 2022
Allianz Trade kijkt ook terug op de recordstijging van de huizenprijzen in Nederland. "Het is een vrij brute omslag. Precies een jaar geleden steeg de prijs van bestaande koopwoningen in Nederland nog met 21,1 procent in vergelijking met het jaar daarvoor", aldus Geeroms.
Daarna kantelde de markt en noteerde makelaarsvereniging NVM een daling van de gemiddelde huizenprijs met 5,8 procent in het derde kwartaal, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis stegen de huizenprijzen toen nog wel.
Volgens Geeroms zien we hier dezelfde grilligheid als in Duitsland, terwijl in landen als Spanje en Italië de prijsdaling beperkt is. Financieel toezichthouder DNB meldde eerder ook een daling van de Nederlandse huizenprijzen te verwachten. Maar DNB rekent op een daling van ruim 6 procent in de komende twee jaar en is daarmee iets minder somber dan Allianz.