• De gemiddelde huizenprijs in Nederland is in september ruim 11 procent gestegen op jaarbasis.
  • Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde transactieprijs afgelopen maand ruim 44.000 euro hoger lag dan in september 2023.
  • Huizenprijzen blijven hard stijgen door krapte in het aanbod en hogere lonen die meer leenruimte geven voor kopers om hoger te bieden.
  • Lees ook: Huizenprijzen stijgen gemiddeld bijna 9% in 2024: de belangrijkste trends, volgens ABN AMRO

Huizenprijzen zijn in in september gemiddeld genomen 11,4 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Het gaat om de sterkste stijging in twee jaar tijd.

Sinds eind 2023 zitten huizenprijzen weer in de lift op jaarbasis en daarbij gaat het zeer hard met de prijsstijgingen. Dit heeft te maken met een combinatie van een krap aanbod op de woningmarkt, hogere lonen die huizenkopers meer leenruimte geven om hogere prijzen te betalen en een lichte daling van hypotheekrentes dit jaar.

De gemiddelde transactieprijs voor koopwoningen lag in september op 466.890 euro. Een jaar geleden lag de gemiddelde verkoopprijs in september nog op 422.175 euro. Dit betekent dat een woning in een jaar tijd gemiddeld voor ruim 44.000 euro meer wordt verkocht.

Uit cijfers van makelaarsclub NVM die eerder deze maand werden gepubliceerd, bleek dat koopwoningen in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld met 12,3 procent stegen. De NVM houdt cijfers bij op basis van de tekening van koopcontracten bij de makelaar, terwijl het CBS prijzen registreert als de overdracht plaatsvindt bij de notaris. Hierdoor lopen cijfers van de NVM doorgaans een aantal weken vooruit op die van het CBS.

Voor heel 2024 rekenen economen van ABN AMRO inmiddels op een stijging van de huizenprijzen met gemiddeld 8,5 procent.

Opvallend bij de cijfers van de NVM was wel dat er in het derde kwartaal nauwelijks sprake was van een stijging van de gemiddelde huizenprijs vergeleken met het tweede kwartaal.

Wat betreft de ontwikkeling die het CBS in september ziet, werden huizenprijzen gemiddeld 0,9 procent duurder vergeleken met de voorgaande maand.

Huizenprijzen stijgen het sterkst in provincie en stad Utrecht

Wat het aantal woningtransacties betreft, registreerde het Kadaster in september 17.622 woningverkopen, een plus van 9,5 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In de eerste negen maanden van het jaar zijn er volgens het Kadaster 11 procent meer woningen verkocht.

Het CBS publiceerde dinsdag ook woningmarktcijfers over het derde kwartaal op regionaal niveau. Daaruit rolde een gemiddelde prijsstijging van 11,1 procent op jaarbasis.

De stijging van huizenprijzen was het sterkst in de provincie Utrecht (plus 14,3 procent), terwijl de stad Utrecht aan kop ging bij de grote steden met een plus van 18,4 procent op jaarbasis.

LEES OOK: Dit betaal je in 40 regio’s voor 100 vierkante meter huis – en zo groot zijn de verschillen met Amsterdam