De huizenprijs in Ierland is afgelopen maand opnieuw gestegen. De prijzen liggen echter nog altijd bijna 50 procent onder het niveau van 2007.

De huizenprijzen in Ierland zijn in november opnieuw gestegen, met 0,6 procent ten opzichte van oktober. Het is de kleinste stijging sinds mei. Dat blijkt uit cijfers die het nationale statistiekbureau maandag bekendmaakte.

In vergelijking met november 2012 waren huizen gemiddeld 5,6 procent duurder, terwijl het prijspeil in oktober nog 6,1 procent hoger was dan een jaar eerder.

De groeivertraging op maandbasis komt vooral op het conto van Dublin. Vastgoed in de Ierse hoofdstad werd 1,3 procent duurder na een toename van 2,3 procent op maandbasis in oktober. Op jaarbasis stegen de huizenprijzen in de stad met 13,8 procent.

Woningen in Ierland zijn ondanks de aanhoudende stijging nog altijd 47 procent goedkoper dan de top die in 2007 werd bereikt. In dat jaar plofte de huizenmarkt waarna Ierland in de problemen kwam en uiteindelijk genoodzaakt was om steun aan te vragen. Recent liet het land het steunprogramma ter waarde van 85 miljard euro achter zich.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl