- Lage rentes kunnen je persoonlijke financiën op verschillende manieren raken.
- Voor huiseigenaren bieden de extreem lage hypotheekrentes een kans om de maandlasten te drukken. Spaarders die nauwelijks rente krijgen, zien de waarde van hun spaargeld afnemen.
- Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
In maart kunnen Nederlanders traditiegetrouw aan de slag met de belastingaangifte over het afgelopen jaar, maar er speelden deze maand meer zaken die van belang zijn voor je portemonnee.
De huizenmarkt wordt nog altijd gekenmerkt door ongekend sterke prijsstijgingen, terwijl hypotheekrentes op bodemniveaus zijn beland.
Intussen is het spannend op de beurs. Beleggers blijven aandelen naar recordhoogten sturen, maar tegelijk beginnen langlopende rentes op kapitaalmarkten te stijgen. Dat laatste heeft mede te maken met de verwachting dat de inflatie kan oplopen als landen hun economie later dit jaar weer opengooien.
Voor spaarders blijft het sappelen, want vooralsnog zorgen centrale banken ervoor dat kortlopende rentes extreem laag blijven. In Nederland krijg je op vrij opneembare spaarrekeningen daarom vrijwel geen rente, terwijl de inflatie wel sterker merkbaar wordt door de stijging van brandstofprijzen.
Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?
Bekijk hieronder de Blik op je Geld van maart 2021:
Download hier de app voor Upday Nieuws
De huizenprijs: de opmars houdt aan
De hausse op de huizenmarkt houdt aan. In februari is de gemiddelde huizenprijs in Nederland met ruim 10 procent omhooggeschoten. De doorsnee verkoopprijs kwam daarmee op 369.070 euro uit, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week.
Een gemiddelde woning is in twaalf maanden tijd ruim 48.000 euro meer waard geworden, ofwel 4.015 euro per maand!
Economen bij Rabobank denken dat woningen dit jaar gemiddeld 8 procent duurder zullen worden.
Zij noemen de verbeterde economische vooruitzichten, het structurele tekort aan woningen en lage hypotheekrentes als redenen voor een optimistischer vooruitzicht.
Collega-economen van ING zijn een stuk voorzichtiger. Zij gaan in hun meest recente schatting uit van een stijging van de huizenprijs met gemiddeld 5 procent dit jaar. Vanaf de tweede helft van 2021 voorspellen ze zelfs dat de woningen goedkoper worden. Deze dalende trend duurt tot medio 2022, denkt ING.
Wat deze ontwikkelingen op de lange termijn voor huiseigenaren betekenen, hangt mede af van het aankoopmoment. Iemand die in 1995 een koopakte heeft getekend, heeft inmiddels een vermogenswinst van 281 procent opgebouwd. Had je tijdens de dip in 2008 gekocht, is je profijt van zo'n 40 procent aan de bescheiden kant.
Lees meer: Is jouw huis een goudmijn? Bekijk de regionale stijging van de huizenprijs in elk jaar sinds 1995
Hypotheekrente: een omslagpunt?
Hypotheekrentes hebben in maart nieuwe bodemniveaus bereikt. Dat geldt zowel voor hypotheken mét NHG-verzekering als voor hypotheken zonder NHG. De verschillen tussen rentes met en zonder NHG zijn weergegeven in de bovenstaande grafiek van Van Bruggen Adviesgroep.
De vraag of de hypotheekrente het laagste punt heeft bereikt is al meerdere maanden actueel. In maart zijn er wel meer prikkels gekomen voor geldverstrekkers om de rente te verhogen.
Het rendement op staatsobligaties is namelijk aan het stijgen op de kapitaalmarkt. De obligatierentes op de financiële markten worden door banken als een ankerpunt gebruikt om de hypotheekrentes te bepalen.
Om hevige rentestijgingen in te dammen gaat de Europese Centrale Bank (ECB) weliswaar volgend kwartaal het tempo van zijn opkoopprogramma van obligaties “aanzienlijk” opvoeren. De vraag is in hoeverre dat de opmars van de rentes kan tegengaan.
Vooralsnog reageren hypotheekrentes zeer beperkt op de stijgende rente op de kapitaalmarkt. Het blijft dus vanwege de extreem lage rentestanden aantrekkelijk om de hypotheek over te sluiten.
In februari werd een derde van de circa 45.000 hypotheekaanvragen gedaan door oversluiters die niet verhuizen, maar willen profiteren van de lage hypotheekrentes.
Lees ook: Zo groot is het verschil in de maandlasten met een hypotheekrente van 10 of 20 jaar vast
Sparen: kloof tussen inflatie en spaarrente groeit
Spaarders hebben opnieuw te maken met een tegenvaller: de inflatie is in februari nog harder gestegen dan een maand eerder. De gemiddelde toename van prijzen van goederen en diensten bedroeg afgelopen maand 1,8 procent. Dit werd hoofdzakelijk veroorzaakt door duurdere brandstof.
Afgelopen december was de inflatie nog 1 procent op jaarbasis en in januari lag de gemiddelde prijsstijging op 1,6 procent.
De hoogste variabele spaarrente bleef in februari volgens de financiële website spaarinformatie.nl net als de afgelopen maanden op 0,3 procent liggen. Daarmee dijt de kloof tussen de inflatie en de spaarrente verder uit.
Het vervelende gevolg voor spaarders is dat hun koopkracht met een sneller tempo achteruit holt.
Lees meer over dit effect: Zoveel armer ben je geworden, als je in de afgelopen 5 jaar €25.000 of €100.000 op de spaarrekening liet staan
Beurs: AEX klimt richting all-time high
De AEX-index is eind maart richting de 700 punten geklommen en benadert daarmee het absolute piekniveau van het jaar 2000. Het wordt dus spannend of het oude recordniveau wordt doorbroken.
Lees meer: De AEX koerst af op een all-time high: wordt het boom or bust?
Intussen woedt er een stevig debat onder beursexperts over de gevolgen van de stijgende rente voor de beurs.
Kort gezegd is er op obligatiemarkten enige onrust ontstaan: rentes voor langlopende obligaties zijn gestegen, omdat beleggers anticiperen op hogere inflatie in de VS als de economie herstelt van de coronacrisis en een extra impuls krijgt van het steunpakket van 1.900 miljard dollar van president Joe Biden.
De Amerikaanse centrale bank denkt echter dat een eventuele stijging van de inflatie zal meevallen en wil daar vooralsnog geen actie tegen ondernemen.
De hamvraag is nu of obligatiemarkten de Fed geloven, of dat obligatiebeleggers onrustig worden en langlopende rentes verder omhoog duwen. In het laatste geval kan de aandelenmarkt daar last van krijgen, omdat groeifinanciering voor bedrijven dan duurder wordt. Ook zorgen hogere rentes ervoor dat aandelen relatief minder aantrekkelijk worden vergeleken met obligaties.
De andere zijde van dit verhaal is dat de rentestijging beperkt blijft en dat beleggers zich verder laten meeslepen door de euforie over de heropening van de economie later dit jaar om koersen te laten stijgen.
Lees over deze dilemma's de uitgbreide analyse van beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem: Op deze niveaus kunnen stijgende rentes aandelen serieus pijn gaan doen – de markt daagt de Fed uit
Benzine en diesel: onrust op de oliemarkt
Maart was een onrustige maand voor olieprijzen. In de eerste twee weken van de maand schoten olieprijzen fors omhoog, waardoor een vat Brent-olie meer dan 70 dollar waard werd.
Maar in de tweede helft van de maand zijn olieprijzen weer teruggevallen tot een niveau van ongeveer 62 dollar voor Brent-olie. Dit bleef zo tot het moment dat het gigantische containerschip Ever Given vast kwam te zitten in het Suezkanaal en een cruciale doorvoerroute van de wereldhandel blokkeerde. Olieprijzen zijn hierdoor weer gestegen tot 64 dollar per vat.
Per saldo blijft het lastig voor de oliemarkt om de balans te vinden tussen verschillende perspectieven.
Aan de ene kant is er het vooruitzicht op verbetering van de vraag naar energie, als landen later dit jaar hun economie weer opengooien. Tegelijk zijn er onzekerheden over het aanbod van ruwe olie, dat momenteel beperkt wordt door olielandenclub Opec en diens partners.
Prijzen van benzine en diesel reageren doorgaans met enige vertraging op de ontwikkeling van de olieprijs. In de eerste twee weken van maart zette de stijging van prijzen aan de pomp sterk door.
Medio maart kostte een liter ongelode benzine gemiddeld 1,75 euro en voor een liter diesel telde je gemiddeld 1,41 euro neer. Maar zoals gezegd: gelet op de terugval van de olieprijs in de tweede helft van maart is het goed mogelijk dat de stijging van prijzen van motorbrandstoffen ook wordt afgeremd.
Lees ook: Waarom de Russische roebel niet profiteert van hogere olieprijzen
Vaste stroomprijs
Lange tijd waren de variabele stroomtarieven gemiddeld hoger dan de tarieven voor 1 jaar vast.
Maar sinds begin dit jaar is hier verandering in gekomen, blijkt uit data van online consumentenadviseur Pricewise. Die trend zet door in maart.
In de bovenstaande grafiek is te zien dat het gemiddelde stroomtarief voor 1 jaar vast is gestegen naar 6,35 cent per kWh. Dat is hoger dan het gemiddelde variabele tarief van 5,86 cent per kWh.
"Kijken we een half jaar terug in de tijd, dan zien we de vaste stroomtarieven voor zowel 1-jarige als 3-jarige contracten stijgen met respectievelijk 22,8 procent en 17,4 procent", aldus Pricewise. Consumenten die een half jaar of zelfs een jaar geleden een contract hadden genomen waarbij de prijs voor langere tijd vaststaat, zijn dus gunstig uit.
De bovenstaande grafiek toont overigens de gemiddelde prijzen per kilowattuur zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Deze belastingen zorgen voor extra kosten van ruim 16 cent per kilowattuur boven op de kale stroomprijs.
Vaste gasprijs
Ook bij de gasprijzen is het 1-jaarstarief boven het niveau van het variabele tarief uitgestegen. Voor een 1-jarig contract betaal je in maart gemiddeld 23,02 cent per kuub, tegen een variabele prijs van gemiddeld 22,11 cent per kuub.
Bij de bovengenoemde prijzen gaat het wederom om de tarieven zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Van belang hierbij om te weten is dat voor gas zowel de energiebelasting als de ODE per 1 januari zijn gestegen, in totaal met ruim 2 cent per kuub.
Per saldo moet je boven op de kale gasprijs nog ruim 58 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.
Pricewise signaleert dat de komst van de lente betekent dat de kans op extreme weersomstandigheden afneemt en de kans op een plotselinge stijging van de vraag kleiner is. Hierdoor is de verwachting dat de prijzen voor stroom en vooral voor gas de komende periode wat kunnen dalen.
Onzekere factor hierbij is de duur van de blokkade van het Suezkanaal. Als die weken duurt, kunnen olieprijzen en andere energieprijzen daarop gaan reageren.
[activecampaign form=24]
Lees meer over geld en vermogen:
- Zoveel vermogen heb je nodig om bij je pensioen maandelijks van €1.500 euro, €2.000 of €3.000 te leven (en nog een erfenis na te laten)
- Occasion kopen mét verzekering tegen onverwachte reparaties: zo kun je dat vergelijken met een eigen spaarpot voor autopech
- Deze 4 aandelen scoren goed bij de start van 2021 en tonen de kracht van relatieve analyse