De huizenmarkt lijkt tot nog toe weinig last te hebben van de coronacrisis, maar dat gaat veranderen.
Naar verwachting loopt de werkloosheid op door de coronacrisis en dat raakt huizenprijzen.
Gemiddeld zullen huizenprijzen in 2021 met 2 procent dalen, verwacht het economisch bureau van ABN Amro.
De hypotheekrente is nu laag, maar het is niet gezegd dat dat zo blijft.
Makelaars zien nog nauwelijks wolkjes aan de lucht op de huizenmarkt. Maar economen van ABN Amro verwachten dat huizenprijzen wel degelijk een tik krijgen.
Huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar aardig overeind gebleven, zo meldde makelaarsclub NVM eerder. De precieze cijfers worden donderdagochtend bekend gemaakt.
Toch komt er een omslag op de huizenmarkt. De huizenprijzen gaan volgend jaar met 2 procent dalen onder druk van de afzwakkende economie door de coronacrisis, schrijft econoom Philip Bokeloh van ABN Amro donderdag in een rapport over de huizenmarkt.
Het tij op de woningmarkt is volgens Bokeloh aan het keren. In zijn analyse is het onvermijdelijk dat de huizenmarkt last zal gaan ondervinden van de krimpende economie en oplopende werkloosheid."Met dit sombere vooruitzicht kan het niet anders dan dat ook de huizenmarkt last zal ondervinden van de crisis", schrijft de econoom van ABN Amro.
Voor dit jaar rekent Bokeloh nog wel op een stijging van de huizenprijzen met 6 procent, aangejaagd door de lage rente en het hardnekkige woningtekort. Maar in 2021 zal sprake zijn van een gemiddelde daling van de huizenprijs met 2 procent. Dit is overigens in lijn met de verwachting van De Nederlandsche Bank.
Eerste teken van een omslag is de stijging van het aantal te koop staande woningen. Vanwege de onzekerheid over de economie willen doorstromers meer dan voorheen eerst hun eigen huis verkopen, voordat zij een nieuwe woning aanschaffen. Daarmee worden dubbele woonlasten voorkomen.
Lage hypotheekrente geen zekerheid
De huizenmarkt is in het tweede kwartaal van dit jaar geholpen door de blijvend lage hypotheekrente. Maar het is volgens ABN-econoom Bokeloh niet gezegd dat dit zo blijft.
Zo is de situatie op financiële markten behoorlijk onzeker en is het de vraag of centrale banken onbeperkt kunnen blijven strooien met goedkoop geld om rentes kunstmatig laag te houden.
Verder nemen door de economische crisis de risico's op wanbetaling toe voor geldverstrekkers en dat kan leiden tot hogere risico-opslagen voor hypotheekrentes.
Terugslag bij aantal verkochte woningen
Het economisch bureau van ABN Amro voorziet dat het aantal transacties dit jaar met 5 procent daalt en volgend jaar met 10 procent.
Overigens lag het aantal transacties in de eerste vijf maanden van dit jaar wel hoger dan ABN had verwacht. "We gingen ervan uit dat de fysieke beperkingen van de lockdown een rem zouden zetten op de woningbezichtigingen en aankopen en dat de zorg over de economie mensen voorzichtiger zou maken. Daar was echter geen sprake van", zegt ABN-econoom Bokeloh.
Volgens Bokeloh zagen kopers hun kans schoon om toe te slaan zonder kapers op de kust. Ook kan hebben meegespeeld dat sommige kopers met het oog op een mogelijke rentestijging spoed hebben gezet achter hun woningaankoop.
Daarnaast zijn er kopers die de coronacrisis als een kortstondig probleem zagen en dachten dat de negatieve invloed op de economie wel zou meevallen, aldus de econoom.