Nederlandse huizenprijzen gaan nog altijd razend hard omhoog, met gemiddelde prijsstijgingen van ruim 10 procent.

In het derde kwartaal van dit jaar noteerde makelaarsclub NVM een gemiddelde stijging van liefst 10,3 procent, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit is vergelijkbaar met de ontwikkeling van het tweede kwartaal, toen de gemiddelde prijsstijging op 10,3 procent lag.

De onderliggende oorzaken veranderen ook niet veel: een krapper aanbod van koopwoningen, te weinig nieuwbouw, stijgende inkomens als gevolg van de aantrekkende economische groei en natuurlijk de extreem lage hypotheekrentes.

Lees in dit verband ook: Prijsstijging nieuwbouw nog veel sterker dan van bestaande koopwoningen

Tegelijk geldt voor de huizenmarkt dat dé huizenprijs niet zo heel veel zegt. Provincie, stad, wijk, individuele kenmerken van een woning: dat is allemaal veel belangrijker voor de waarde van een koopwoning dan de gemiddelde ontwikkeling.

Kijk je naar het regionale plaatje, dan vinden de sterkste stijgingen van de huizenprijzen nog altijd plaats in de Randstad, maar inmiddels zijn er ook uitbreidingen naar omringende provincies..

Met behulp van onderstaande kaart kun je nagaan wat huizenprijzen bij jou in de buurt doen, vergeleken met een jaar eerder (beweeg met de muis over de regio's)


 
Haarlem en Amsterdam spannen de kroon met gemiddelde prijsstijgingen van respectievelijk van 20,6 en 16,5 procent in het derde kwartaal van dit jaar, vergeleken met een jaar eerder.

Niet alleen Amsterdam: in delen van Limburg en Noord-Brabant gaat het hard

Grotere steden en kleinere gemeenten die rondom Amsterdam liggen, merken steeds sterker het uitstralingseffect. Omdat huizen in Amsterdam voor velen onbetaalbaar worden, kijken meer mensen naar plekken in de buurt.

In de top 10 van regio's waar huizenprijzen het sterkst zijn gestegen zitten bijvoorbeeld ook het Waterland (gemiddelde stijging 15,7 procent), Alkmaar en omstreken (plus 15,3 procent) en Woerden (plus 14,3 procent).

Maar niet alleen de Randstad trekt aan. Roermond staat met een gemiddelde prijsstijging van 13 procent in het derde kwartaal op plaats elf van de NVM-regio's. Ook in Bergen op Zoom (12,4 procent) en Zuidwest-Drenthe (plus 12,1 procent) gaat het rap.

Van de 76 NVM-regio's noteert er slechts eentje een daling van de gemiddelde huizenprijs: de regio Den Helder-Texel tekent een min van 2,1 procent op.

LEES OOK: Lagere hypotheekrente? Bij spaarhypotheken is het netto-effect niet bijzonder groot