De gemiddelde huizenprijs lag in het tweede kwartaal van dit jaar 5,3 procent lager, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Dat maakte makelaarsvereniging NVM donderdag bekend.

De daling van 5,3 procent vergeleken met een jaar eerder in het tweede kwartaal is minder groot dan de dip van het eerste kwartaal. Toen zakten huizenprijzen met 5,5 procent.

Positief is dat de daling van de gemiddelde huizenprijs in het tweede kwartaal van 2013 vrijwel tot stilstand is gekomen, vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar. De min bedraagt slechts 0,3 procent. “De bodemprijs van de woningmarkt lijkt steeds meer in zicht te komen”, aldus voorzitter Ger Hukker van de NVM.

Sinds de crisis van 2008 zijn huizenprijzen gemiddeld met bijna 18 procent gedaald.

Meer huizen verkocht

In totaal werden in het tweede kwartaal ongeveer 27.900 huizen verkocht. Dat is bijna 20 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2013, aldus de NVM.

De verkoopprijs van de gemiddelde woning in Nederland ligt inmiddels op 205 duizend euro. Een vrijstaande woning kostte in de maanden april, mei en juni gemiddeld 341 duizend euro en een appartement 158 duizend euro.

"In absolute getallen is dit weliswaar het slechtste tweede kwartaal sinds het uitbreken van de crisis, maar toch zijn we voorzichtig optimistisch gestemd", stelde Hukker donderdag.

Rust op huizenmarkt

De makelaarsvereniging, waarbij ongeveer 90 procent van de Nederlandse makelaars is aangesloten, put hoop uit de aantrekkende verkopen en de afvlakkende prijsdaling. Tegelijk ziet de NVM de markt maar langzaam in balans komen.

Wat enigszins helpt is dat het aanbod van te koop staande woningen nauwelijks meer groeit. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden er bij NVM-makelaars bijna 170 duizend woningen te koop. Voor de markt als geheel schat de NVM dat het om 230 duizend woningen ging. Dat is vrijwel gelijk aan de eerste drie maanden van dit jaar.

Politieke rust en zekerheid voor de consument zijn essentieel, aldus Hukker. "Voor het eerst sinds tijden worden we niet om de oren geslagen met dreigende korte termijnmaatregelen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek, de financierbaarheid en andere onzekerheden."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl