- Huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar op jaarbasis gemiddelde met 10,6 procent gestegen, maar er zijn flinke regionale verschillen.
- In sommige regio’s gaan de huizenprijzen nog hard omhoog, maar in andere gebieden is sprake van afkoeling.
- Business Insider laat zien hoe het gesteld is met de huizenprijs bij jou in de buurt. Kijk zelf!
- Lees ook: Huizenprijzen stijgen dit jaar nog gemiddeld 15%, maar ABN AMRO verwacht een flinke afkoeling in 2023
Het wordt spannend op de huizenmarkt. Hypotheekrentes zijn de afgelopen maanden fors gestegen, waardoor de financiering van woningen duurder wordt. De vraag is wat dat doet met de ontwikkeling van huizenprijzen. Uit de cijfers van makelaarsclub NVM over het tweede kwartaal van dit jaar blijkt dat er flinke regionale verschillen zijn.
De NVM werkt met een indeling van 40 regio’s om de plaatselijke ontwikkeling van huizenprijzen te volgen. Business Insider brengt dat in kaart door te kijken naar verandering op jaarbasis en kwartaalbasis.
We beginnen met de verandering op jaarbasis, dus het verschil tussen huizenprijzen in het tweede kwartaal van 2022 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Op landelijk niveau was sprake van een gemiddelde prijsstijging van 10,6 procent. Maar hoe zit dat regionaal?
Op de onderstaande interactieve kaart is te zien dat Nederland nog redelijk groen kleurt, als je de de ontwikkeling van huizenprijzen op jaarbasis bekijkt. Als je met de muis op een regio klikt, kun je zien hoe het gesteld is met de huizenprijs bij jou in de buurt.
Op jaarbasis loopt de stijging van de gemiddelde huizenprijs per regio uiteen van 2,4 procent in Delfzijl en omgeving tot 16,3 procent bij de Veluwe. Een flinke bandbreedte dus.
De regio's waar huizenprijzen het snelst stijging zijn redelijk verspreid over het land. Groot-Amsterdam scoort met een plus van 12,4 procent redelijk hoog, maar dat geldt ook voor regio's als Noord-Limburg (plus 15,9 procent) en Zuidwest-Drenthe (plus 15,6 procent).
Huizenprijs per regio: 5 gebieden in de min
Kijken we vervolgens naar de ontwikkeling van huizenprijzen op kwartaalbasis, dus het tweede kwartaal van dit jaar vergeleken met het eerste kwartaal, dan is landelijk gezien sprak van een plus van 3,5 procent.
De onderstaande interactieve grafiek geeft de ontwikkeling per regio weer en daar is sprake van een wat gemengder beeld.
In totaal noteren vijf regio's op kwartaalbasis licht in de min. In Alkmaar en omgeving zakten de huizenprijzen op kwartaalbasis met 1,3 procent en in Midden-Noord-Brabant gingen prijzen gemiddeld 1,1 procent omlaag. De drie andere dalers waren Groot-Rijnmond (regio Rotterdam, met min van 0,6 procent), West-Noord-Brabant (minus 0,5 procent) en Zuidoost-Drenthe (minus 0,3 procent).
Een blik op de grote stijgers leert dat Zuid-Limburg aan kop gaat met een plus van 10 procent op kwartaalbasis, gevolgd door Zuidwest-Drenthe (plus 8,7 procent) en Zeeuwsch-Vlaanderen (plus 8,1 procent).
Bij de grote stedelijke regio's in de Randstad doet Groot-Amsterdam het opvallend goed met een plus van 7,2 procent. Utrecht blijft daarentegen vlak en in de agglomeratie 's Gravenhage stegen huizenprijzen in het tweede kwartaal slechts 0,6 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2022.