De huizenprijzen in Amsterdam lagen altijd al fors hoger dan in de rest van Nederland, maar de kloof wordt groter en groter.
Bestaande koopwoningen werden in Amsterdam in 2015 gemiddeld 17 procent duurder vergeleken met een jaar eerder, meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag. Daarmee is de gekte die de huizenmarkt in de hoofdstad vóor de crisis kenmerkte, weer helemaal terug.
De NVM onderschreef dat beeld afgelopen donderdag. In de hoofdstad, en in iets mindere mate ook in Utrecht, wordt steeds vaker boven de vraagprijs geboden.
Natuurlijk was de huizenmarkt in de hoofdstad altijd wat krapper dan in de rest van Nederland; niet voor niets kende de stad in de jaren zeventig en tachtig krakersrellen. Woningnood was er altijd al.
Maar in de 21-ste eeuw heeft de Amsterdamse huizenmarkt zich echt los gemaakt van de rest van Nederland. Gemiddeld steeg de huizenprijs dit jaar in Nederland namelijk met ‘maar’ 5 procent, 12 procentpunt minder dan in Amsterdam.
Amsterdam tegen andere grote steden
De huizenprijzen in andere grote steden blijven ver achter bij Amsterdam. Alleen het bij (ex-)studenten extreem populaire Utrecht kent een huizenmarkt die overspannen trekjes begint te vertonen, maar in vergelijking met de hoofdstad is het nog zeer bescheiden.
In onderstaande grafiek is te zien dat de kloof sinds 2014 fors groter is geworden. Eind 2013 betaalde je voor een appartement van honderd vierkante meter in Amsterdam gemiddeld 313 duizend euro. Daarmee was je gemiddeld 47 procent duurder uit dan in Utrecht en betaalde je het dubbele vergeleken met Rotterdam.
Eind 2015 betaalde je voor een appartement van honderd vierkante in Amsterdam gemiddeld ruim 378 duizend euro, dus zo'n 65 duizend euro meer dan eind 2013. Maar opvallender nog: het verschil met Utrecht is gestegen tot 61 procent voor dezelfde oppervlakte. Om nog maar te zwijgen van Rotterdam en Den Haag.
Amsterdam versus de provincie
De verschillen tussen Amsterdam en gebieden buiten de Randstad zijn nog indrukwekkender, zo blijkt uit onderstaande grafiek. Neem bijvoorbeeld het redelijk populaire Zwolle. Daar kostte een appartement van honderd vierkante meter eind 2013 gemiddeld 189 duizend euro. Eenzelfde ruimte in Amsterdam was dus ruim 65 procent duurder. Eind 2015 was je in Amsterdam echter twee keer zo duur uit, vergeleken met Zwolle.
De uiteenlopende prijsontwikkeling laat zien dat de ruilwaarde van een huis buiten de hoofdstad ongunstiger is geworden. Anders gezegd: voor een huis buiten Amsterdam krijg je steeds minder vierkante meters in de hoofdstad.
Londense toestanden
Amsterdam begint een beetje Londense trekjes te vertonen. In de Britse hoofdstad betaal je inmiddels een fortuin voor een bezemkast. Londen is een hopeloze stad voor starters op de woningmarkt, schreven we in het voorjaar van 2015.
Zover is het in Amsterdam nog niet, maar je ziet wel dat net als in de Britse hoofdstad steeds vaker dat twintigers en zelfs dertigers nog steeds op kamers wonen, zo schreef de Rabobank afgelopen maandag in een rapport.
Het probleem is nu nog voornamelijk dat jongeren vaak geen hypotheek krijgen omdat ze werken met tijdelijke contracten. Maar het moment dat de woningen per definitie onbetaalbaar worden voor jongvolwassenen nadert met rasse schreden.
Periferie van Amsterdam
De boom op de huizenmarkt in Amsterdam heeft ook gevolgen voor de steden en dorpen eromheen. Maar hier zie je wel een heel gemengd beeld.
Een stad als Haarlem profiteert fors van de overspannen huizenmarkt; het is een geliefde plek waar hoogopgeleide tweeverdieners heen gaan als ze kinderen krijgen. Huizen werden hier in 2014 9 procent duurder en in 2015 nog eens 7,2 procent. Alkmaar, ook een gezellige pittoreske oude stad, maar een stuk verder van Amsterdam, ziet de markt veel minder snel aantrekken.
Wie in Amsterdam werkt, maar niet bereid of in staat is om een absurde vierkantemeterprijs te betalen, die kan terecht in de wijken buiten de ring waar de huizenprijs nog onder de 2.500 euro ligt: de Bijlmer en stukken van West en Noord. Of je vertrekt naar Almere, waar een appartement sinds 2012 zelfs goedkoper is geworden (zie grafiek).
Lees ook:
Vierde kwartaal 2015: dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt
Energielabel: hoe gaat huizenkoper daarmee om?
Huis bezichtigen? Deze vragen moet je zeker stellen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl