De Nederlandse huizenmarkt staat onder extreme druk, met exorbitante prijsstijgingen tot gevolg. Makelaarsclub NVM ziet een gemiddelde prijsstijging van koopwoningen van bijna 14 procent in het tweede kwartaal van dit jaar, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is de grootste stijging in twee jaar tijd.

Ook op kwartaalbasis is sprake van zeer forse prijsstijgingen: gemiddeld gaat het om een plus van 7,2 procent in het tweede kwartaal, vergeleken met het eerste kwartaal van 2024, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de NVM.

De gemiddelde transactieprijs lag in het tweede kwartaal op 468.000 euro, tegen een gemiddelde verkoopprijs van 434.000 euro in het eerste kwartaal.

"Woningen worden sneller verkocht. De prijzen vliegen omhoog door de krappe markt, goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en daarmee het vertrouwen van de consument. We maken ons zorgen over de prijsontwikkeling en betaalbaarheid op de langere termijn bij dit krappe aanbod en grote vraag", geeft voorzitter NVM Wonen Lana Gerssen aan in een persverklaring.

Er werden in het tweede kwartaal van 2024 door NVM makelaars 35.139 woningen verkocht. Op jaarbasis is dat een stijging van 3,1 procent. In de totale markt gaat het naar schatting om 49.500 woningen.

Lees ook: Hoe de overheid nieuwbouw en krapte in aanbod huizen vlot kan trekken, volgens Rabobank

Sterke stijging huizenprijzen, ondanks stijging van het aanbod

Opvallend genoeg zijn er in het tweede kwartaal meer woningen te koop gezet, maar dat hogere aanbod heeft dus geen matigend effect gehad op prijsstijgingen.

Aan het eind van het tweede kwartaal stonden er ruim 28 duizend woningen te koop bij NVM-makelaars, fors meer dan aan het eind van het eerste kwartaal: het aanbod steeg met maar liefst 25 procent.

Toch ligt het woningaanbod in vergelijking met een jaar eerder nog 9,4 procent lager. "De verwachting is ook niet dat het woningaanbod verder gaat stijgen. In de zomer worden er vaak veel minder woningen te koop gezet, dus de verwachting is dat de huidige stijging slechts tijdelijk is", aldus de NVM.

Ook bieden huizenkopers vaker boven de vraagprijs. Inmiddels wordt op 2 op de 3 verkochte woningen overboden. Voor tussenwoningen is de situatie het meest extreem: bij 80 procent van de verkochte woningen is sprake van overbieden.

Gemiddeld wordt 4,3 procent meer betaald dan de vraagprijs. Het gaat bij een gemiddelde verkoopprijs dan om 20 duizend euro, aldus de NVM. Bij tussenwoningen en appartementen wordt er gemiddeld 5 procent tot 7 procent meer betaald dan de vraagprijs.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt: van plus 35% in Haarlem tot daling 13% in Zeeuwsch-Vlaanderen