Kijk je naar de ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland op jaarbasis, dan ziet het er indrukwekkend uit. In het vierde kwartaal pluste de gemiddelde huizenprijs met 9,3 procent vergeleken met een jaar eerder.
Maar van kwartaal-op-kwartaal ziet het plaatje er anders uit: een plus van 1 procent, zo signaleert huizensite Calcasa. Een blik op de onderliggende ontwikkeling per gemeente geeft sterke indicaties dat de woningmarkt afkoelt.
In het vierde kwartaal van afgelopen jaar daalde de huizenprijs in 1 op de 5 gemeenten, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat is een groter percentage dan eerder. In de eerste helft van 2018 daalde de huizenprijs op kwartaalbasis slechts in 1 op de 20 gemeenten.
(klik voor uitvergroting)
Het algemene beeld is dat de economische groei sinds eind 2018 afvlakt, het consumentenvertrouwen daalt en de betaalbaarheid van huizen afneemt. Dit is ook terug te zijn in de daling van het aantal woningtransacties.
In grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht gaat de daling in verkoop van het aantal woningen het hardst. Daar zijn de verkopen met meer dat 10 procent teruggevallen in het vierde kwartaal van 2018.
De daling kan volgens Calcasa komen door een verslechtering van het sentiment bij consumenten. Dat loopt sinds midden 2018 terug. Consumenten vinden het een minder goede tijd voor grote aankopen, Ze zijn ook negatiever over hun financiële situatie.
Wat ook meespeelt is dat de keuze aan huizen erg beperkt is. Het aanbod van huizen en appartementen daalt snel en staat op het laagste niveau sinds 2012. Eind dat jaar stonden er volgens Calcasa nog 282 duizend woningen te koop. In het afgelopen kwartaal nog maar 95 duizend woningen.
Vooral het aanbod van appartementen is beperkt. Het is bijna met tachtig procent gedaald sinds eind 2012.