- Centrale banken in Canada en Noorwegen staan onder druk om de rente te verhogen, vanwege de hoge inflatie in beide landen.
- Hogere rentes vormen echter een risico voor de huizenmarkt in beide landen.
- Als de huizenmarkt en de bredere economie onder druk komt te staan, raakt dat ook de Canadese dollar en de Noorse kroon, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
ANALYSE – De flinke daling van benzineprijzen in de afgelopen weken voelt een stuk minder fijn aan als je bedenkt wat daarachter schuil gaat. De olieprijs is fors gezakt, omdat het ernaar uitziet dat de wereldeconomie minder snel groeit dan waar het aanvankelijk naar uitzag. Dat drukt de vraag naar energie.
Voor een deel heeft dit te maken met de aanhoudende corona-ellende in China. In dat land vragen televisiekijkers zich op social media af waarom het publiek bij WK-wedstrijden geen mondkapjes draagt. De virusuitbraak is China nog altijd niet onder controle en de zuidelijk gelegen stad Guangzhou heeft onlangs de grootste wijk in lockdown geplaatst. De strikte lockdowns in China remmen de economie af en daarmee ook de vraag naar olie.
Tegelijk lijkt de kans toe te nemen dat de economische groeimotor in de Verenigde Staten gaat sputteren, mede door de snelle en forse renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank die lenen duurder maken voor bedrijven en consumenten.
De afzwakkende groeivooruitzichten worden op de oliemarkt weerspiegeld in een daling van de prijs voor een vat Brent-olie met circa 30 procent sinds begin juni tot minder dan 85 dollar.
Canada en Noorwegen kwetsbaar voor stijgende rente vanwege invloed op huizenmarkt
Opvallend is dat de daling van de olieprijs nauwelijks gevolgen lijkt te hebben voor landen die belangrijke energie-exporteurs zijn, zoals Canada en Noorwegen.
De Canadese dollar – ook wel loonie genoemd - is bijvoorbeeld sinds half oktober met een paar procent opgelopen ten opzichte van zijn Amerikaanse tegenhanger. Een belangrijke reden is dat de centrale bank in Canada naar verwachting de rente verder gaat verhogen en een agressiever monetair beleid nastreeft in de strijd tegen de hoge inflatie dan de Amerikaanse Federal Reserve.
Ook de Noorse kroon wint recent terrein ten opzichte van de Amerikaanse munt. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de Noorse centrale bank.
Noorwegen kampt met hoge inflatie en de centrale bank staat onder druk om de rente verder te verhogen. Echter, de centrale bank heeft zelf gewezen op het risico van sterk stijgende rentes voor de Noorse huizenmarkt, waar de rentevaste periode van hypotheken veel korter is dan op de Nederlandse woningmarkt. Als woningbezitters veel meer kwijt zijn aan hypotheeklasten, blijft er minder geld over voor andere uitgaven.
Ook in Canada vormt de huizenmarkt de achilleshiel van de economie. De gemiddelde huizenprijs is in Canada relatief hoog afgezet tegen het beschikbare inkomen van huishoudens, vergeleken met andere ontwikkelde economieën.
Als de wereldeconomie afkoelt, kunnen problemen op de lokale huizenmarkt in Canada en Noorwegen de economie hard raken. Dat kan dan ook weer negatief afstralen op respectievelijk de Canadese dollar en de Noorse kroon.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.