- Huizenkopers checken steeds vaker het energielabel van woningen, als ze zich oriënteren op de huizenmarkt.
- Zoekopdrachten op energielabels bij huizensite Funda zijn vergeleken met een jaar geleden met ruim een factor 3 gestegen.
- Tegenover Business Insider bevestigden diverse makelaars dat energieprijzen een ‘hot item’ zijn onder huizenkopers.
- Lees ook: Dit betaal je met het prijsplafond voor energie in 2023 als je appartement, rijtjeshuis of vrijstaande woning hebt: 10 voorbeelden
Het energielabel van een woning speelt een steeds dominantere rol voor potentiële kopers op de woningmarkt. Volgens huizenplatform Funda letten consumenten in de kenmerken van zoekopdrachten steeds vaker op het energielabel.
In het afgelopen kwartaal werd er bij de zoekopdrachten op de site van Funda 49 procent vaker op het label gefilterd dan een kwartaal eerder. Op jaarbasis gaat het zelfs om een stijging met 261 procent, ofwel een factor 3,6 hoger.
Dat potentiële huizenkopers het energielabel steeds belangrijker vinden, kan niet los worden gezien van de energieprijzen. Die zijn hard opgelopen door de oorlog in Oekraïne en de daaraan gekoppelde sancties tegen Rusland.
Verder ziet Funda in zijn zogeheten index dat de druk op de woningmarkt wat minder groot wordt. Het aantal zogeheten contactaanvragen per beschikbare woning neemt af. Daarmee is de concurrentie onder kopers ook minder groot geworden.
Evengoed zijn consumenten voorzichtiger geworden. Dat komt naast de hoge energieprijs ook door stijgende hypotheekrentes en de hoge inflatie.
Funda merkt dat consumenten steeds vaker aangeven eerst hun huis verkocht te willen hebben alvorens ze een woning kopen. "Het is voor verkopers niet meer zo vanzelfsprekend dat een woning snel en fors boven de vraagprijs wordt verkocht. Daarbij hebben doorstromers in de huidige economische omstandigheden waarschijnlijk meer behoefte aan financiële zekerheid voordat zij een grote uitgave doen", aldus funda-topman Joost Dop in een toelichting.
Tot slot merkt Funda dat er meer wordt gezocht naar huizen in een goedkopere prijscategorie. Zo zijn woningen tot 300.000 euro meer in trek. Daarentegen wordt minder vaak gezocht naar huizen tussen de 300.000 en 400.000 euro. Funda merkt wel op dat de concurrentie op de markt voor goedkopere huizen groter is dan die in andere prijscategorieën.
De index van Funda is gebaseerd op gedragsanalyse en consumentenonderzoek op Funda. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2000 consumenten.
Makelaars: energiekosten 'hot item' bij huizenkoper
“De energieprijzen zijn een hot item”, zei Benno Kolt, mede-eigenaar en makelaar van Zelfverkopen.nl afgelopen maand tegenover Business Insider. “Het begon na de zomervakantie. Drie maanden geleden werd door de meer analytisch ingestelde kopers weleens gevraagd naar stookkosten. Nu gebeurt dat veel vaker in elke prijsklasse."
“Om een idee te geven: ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand vraagt naar de maandlasten bij stadsverwarming, maar dat gebeurde laatst wel", aldus Kot. "Bij stadsverwarming hoorde nooit echt een zware maandlast en de woningen hebben vaak energielabel A. Maar bijvoorbeeld Vattenfall heeft stadsverwarming aanzienlijk duurder gemaakt.”
“Wat je ziet is dat de energieprijzen bij iedereen een belangrijk onderwerp van gesprek zijn”, bevestigde ook Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland tegenover Business Insider.