Het aanbod van te koop staande woningen stijgt licht sinds Nederland te maken heeft met de lockdownmaatregelen om het coronavirus te beteugelen.
Vastgoedonderzoeker Dynamis signaleert dat huiseigenaren geplande verkopen naar voren schuiven vanwege de toegenomen onzekerheid door de coronacrisis.
Volgens makelaarsclub NVM zijn prijzen op de huizenmarkt vooralsnog stabiel.
Volgens makelaars is er nog weinig aan de hand op de huizenmarkt, maar de eerste tekenen dat de coronacrisis wel degelijk invloed heeft zijn inmiddels daar: het aanbod van te koop staande woningen neemt voorzichtig toe.
Vastgoedonderzoeker Dynamis meldt vrijdag dat er meer woningen te koop worden gezet sinds de coronacrisis. “Vanwege de toegenomen onzekerheid schuiven woningbezitters de geplande verkoop van hun woning naar voren. Kopers trekken zich daarentegen nog weinig aan van de veranderde omstandigheden”, schrijft het onderzoeksbureau.
Volgens Dynamis zetten vooral in regio’s waar in de afgelopen jaren exorbitante prijsstijgingen plaatsvonden, zoals Amsterdam en Utrecht, meer eigenaren hun woning te koop. Ook buiten de Randstad is deze ontwikkeling zichtbaar.
“In de gemeenten waar de prijzen sinds de kredietcrisis met meer dan 30 procent zijn gestegen worden ruim een kwart meer woningen aangemeld dan vorig jaar, vergeleken met een toename van 15 procent op locaties met een gematigdere prijsstijging”, aldus Dynamis.
In bovenstaande infographic is te zien dat het woningaanbod gedurende het grootste deel van het eerste kwartaal van dit jaar lager lag dan in dezelfde periode een jaar eerder. Maar vanaf eind maart, toen Nederland te maken kreeg met de 'intelligente lockdown', is een stijging zichtbaar.
In week 14 en 15 van dit jaar lag het woningaanbod boven het niveau van dezelfde periode een jaar eerder.
Voor het eerste kwartaal als geheel lag het woningaanbod van 54.000 huizen nog wel 7.000 lager dan bij de start van het jaar.
Huizenprijs op korte termijn stabiel
Wat betreft de huizenprijzen signaleerde makelaarsclub NVM recent dat die tussen medio maart en medio april een stabiele ontwikkeling lieten zien.
De NVM vindt dat de woningmarkt goed draait, ondanks de quarantainemaatregelen. De prijs van een gemiddelde verkochte woning was in de periode tussen 15 maart en 16 april vergelijkbaar met die van een maand ervoor. Daarnaast zien makelaars dat huishoudens met concrete aankoopplannen deze gewoon doorzetten.
Woningplatform Pararius verwacht echter dat de coronacrisis de huizenmarkt wel degelijk gaat raken, ondanks bijvoorbeeld het structurele tekort aan nieuwbouwoningen.
Aan de ene kant kan het woningaanbod op de koopmarkt toenemen, omdat meer huiseigenaren proberen op korte termijn hun huis te verkopen, vanwege zorgen over prijsdalingen in de nabije toekomst.
Tegelijk kan de vraag naar koopwoningen afnemen, omdat er meer potentiële kopers zijn die afhaken vanwege onzekerheid over behoud van banen, zei directeur Jasper de Groot van Pararius medio april.
Het economische bureau van ABN Amro voorziet dat de huizenmarkt een flinke knauw krijgt van de coronacrisis. Economen van de bank voorspellen dat de huizenprijzen in 2021 zullen dalen. Dat zou de eerste keer zijn sinds 2014. Hoe sterk de daling van de huizenprijzen wordt, is nog ongewis. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis.