- Wat doen consumenten als ze eenmalig een bedrag op hun rekening gestort krijgen van de overheid: uitgeven of oppotten?
- Uit onderzoek van economen van ABN AMRO blijkt dat de energietoeslag voor lagere inkomens uit 2022 voor zo’n 40 procent is gespendeerd in de eerste drie weken na ontvangst.
- Hiermee is er dus wel een macro-economisch effect op de consumentenbestedingen.
- Lees ook: Wat is slim: variabele energieprijs of energiecontract voor 1 tot 3 jaar vast? Bekijk de verschillen
Om de pijn van hoge energieprijzen voor huishoudens met lagere inkomens te verzachten, heeft het kabinet Rutte in 2022 een speciale energietoeslag uitgedeeld van 1.300 euro. Uit onderzoek van economen van ABN AMRO, gepubliceerd in het blad ESB, blijkt dat gemiddeld 40 procent van de energietoeslag meteen werd uitgegeven.
De economen van ABN AMRO wilden weten hoe groot het bestedingseffect is van een eenmalige subsidie van de overheid voor een specifieke groep huishoudens. Hiertoe hebben economen van de bank mutaties bij bankrekeningen geanalyseerd in de eerste drie weken na het toekennen van de energietoeslag.
De energietoeslag is door gemeenten op verschillende manieren uitgekeerd, aangezien aanvankelijk sprake was van een lager toeslagbedrag. Zo is in Rotterdam in eerste instantie 800 euro uitgekeerd op 21 maart 2022, maar door Den Haag 900 euro op 14 april 2022.
Uit het onderzoek blijkt dat degenen die de energietoeslag ontvingen in de eerste drie weken na ontvangst gemiddeld 518 euro meer van hun betaalrekening hadden gehaald degenen die de toeslag nog niet hadden ontvangen. Voor een deel ging het om overschrijvingen naar bijvoorbeeld gezamenlijke rekeningen of een andere eigen rekening. Het bedrag dat daadwerkelijk werd besteed was 346 euro.
De conclusie van het onderzoek van de economen van ABN AMRO is dus dat het uitschrijven van 'blanco cheques' voor inkomensondersteuning macro-economisch gezien een effect heeft op de bestedingen van consumenten.
De economen merken hierbij op dat het waarschijnlijk is dat lagere inkomensgroepen per extra ontvangen euro meer uitgeven aan consumptie dan hogere inkomensgroepen. Het is dan ook niet gezegd dat een bredere toepassing van een eenmalige inkomenssubsidie tot hetzelfde bestedingseffect leidt.