De verduurzaming van Nederlandse woningen waarbij gebruik wordt gemaakt van financiering via een hypotheek is de laatste jaren sterk teruggelopen. Dat constateert NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Volgens de organisatie kijken potentiële verduurzamers “steeds vaker de kat uit de boom”.

Uit eigen cijfers komt naar voren dat het aantal nieuwe NHG-hypotheken met woningverbetering of verduurzaming sinds 2021 met ruim 40 procent is afgenomen. In 2021 werden nog 31.800 van deze hypotheken afgesloten. Vorig jaar waren dit er slechts 18.500.

De organisatie waarschuwt dat verduurzamen financieel minder interessant is geworden door een fors gestegen hypotheekrente, hogere materiaal- en arbeidskosten, en de dreiging van het afbouwen van stimuleringsmaatregelen. Het is daarnaast nog steeds ingewikkeld om te verduurzamen.

“Dit is een zorgelijke ontwikkeling, omdat verduurzaming essentieel is voor het verlagen van de energierekening, verhogen van het wooncomfort en de woningwaarde en het behalen van de klimaatdoelen.” NHG pleit dan ook voor maatregelen om de verduurzaming toegankelijk te houden, door bijvoorbeeld aanvullende financieringsmogelijkheden.

Hogere NHG-hypotheek bij verduurzaming woning

De grens voor een maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dit jaar gestegen naar 450.000 euro. In 2024 lag de limiet op 435.000 euro. Investeer je in energiebesparende maatregelen, dan ligt de NHG-grens in 2025 op 477.000 euro.

Met een NHG-hypotheek is er onder voorwaarden bescherming, als je de hypotheeklasten niet meer kunt dragen. Hierdoor zijn geldverstrekkers doorgaans bereid om een een iets lagere hypotheekrente te rekenen, omdat ze minder risico lopen.

Wie een NHG-hypotheek afsluit, betaalt een eenmalige provisie voor de garantie. Die provisie bedraagt per 1 januari 0,4 procent van de hypotheeksom.

LEES OOK: Dit verandert er op 1 januari 2025 voor je huis: huren wordt duurder, NHG-grens hoger en meer hypotheek bij loonstijging