Als Nederlandse huizen in 2050 energieneutraal moeten zijn, is er nog heel wat te verbouwen in ons land.

Wie zijn huis wel eens heeft laten opknappen of verbouwen weet dat de kosten van onderhoud door de tijd doorgaans alleen maar stijgen. Uurlonen en materialen in de bouw lijken jaar op jaar alleen maar toe te nemen.

Toch denken kenners dat een huis ombouwen tot ‘nul-op-de-meter’ (NOM) de komende jaren drastisch goedkoper kan worden. Zij voorspellen kostprijsdalingen tot zelfs 30 procent. Dat staat in een rapport dat de non-profit Stroomversnelling deze week publiceert.

Stroomversnelling is een netwerk van onder meer bouwers, toeleveranciers, corporaties, gemeentes, financiers en netbeheerders die samenwerken aan NOM-renovaties. Doel is om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Renovatie kan €18.000 goedkoper worden

Gemiddeld genomen ben je volgens het rapport op dit moment 73.000 euro exclusief btw kwijt om je huis te renoveren tot een NOM-woning. In 2013 was dat nog 100.000 euro en de marktpartijen die Stroomversnelling heeft gepolst, schatten dat de kosten tot 2030 met nog zo’n 30 procent kunnen dalen.

Dat zou betekenen dat je in 2030 zo'n 55.000 euro kwijt bent als je je huis wil renoveren tot een NOM-woning, 18.000 euro minder dan nu.

Voorwaarde voor die daling is wel dat aanbieders hun industriële productiecapaciteit goed afstemmen op de energietransitie en op de groeiende markt. Als Nederlandse huizenbezitters grote hoeveelheden huizen gaan renoveren, komen bouwstromen op gang. Dat biedt schaalvoordelen, want dan komt er een continue, voorspelbare vraag naar renovaties van woningen.

Aanbieders kunnen hun industriële productiecapaciteit dan goed afstemmen op de groeiende vraag. Bundeling van renovaties per regio door woningcorporaties en andere huizenbezittters kan verder helpen kosten omlaag te brengen.

Als de prijs van zo'n NOM-renovatie inderdaad met 30 procent daalt, biedt dat grote kansen voor woningcorporaties en particuliere woningeigenaren. De energielasten van woningen zouden dan logischerwijs ook dalen naar 0 euro, waardoor de woningeigenaren extra geld overhouden.

Lees meer over duurzaamheid: