Wassenaar, Laren en Huizen: het zijn de klassieke gemeenten met buurten waar het gros van de huizen meer dan 1 miljoen euro waard is. Maar ook buiten deze usual suspects duiken steden op met miljoenenbuurten.
Het aantal buurten in Nederland waar de woningen in doorsnee meer waard zijn dan 1 miljoen euro is flink gestegen. Volgens woningmarktonderzoeker Calcasa zijn er momenteel 53 van dergelijke ‘miljoenenbuurten’. Dat is zes keer zoveel in vergelijking met vier jaar eerder.
Ze liggen hoofdzakelijk in de Randstad. Daarbuiten valt Brabant op met miljoenenbuurten in Vught, Oisterwijk en Best.
Verder springt volgens de onderzoekers de opkomst van miljoenenbuurten in Almere, Amersfoort en Oegstgeest in het oog. Zo was in de buurt Overgooi in Almere in 2014 nog ongeveer een kwart van de woningen meer waarde dan 1 miljoen euro, terwijl dit inmiddels voor driekwart van de woningen geldt.
De opkomst van Almere is exemplarisch voor het uitstralingseffect van Amsterdam. In bovenstaande tabel is te zien dat er in de hoofdstad dat afgelopen vier jaar maar liefst zeven buurten bij zijn gekomen waar meer dan de helft van de huizen een miljoenenwoning is.
De explosieve stijging van huizenprijzen in Amsterdam heeft ertoe geleid dat de huizenmarkt in omringende gemeenten zoals Almere ook flink in beweging is gekomen.
In eerste kwartaal van dit jaar stegen huizenprijzen in Almere gemiddeld met 10 procent, vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit afgelopen week gepubliceerde cijfers van makelaarsclub NVM.
Nederland telt momenteel ruim 53.000 miljoenenwoningen. Dat is een toename van een derde ten opzichte van 2017. De meeste van deze miljoenenwoningen staan in de omgeving Amsterdam. De regio waar procentueel de meeste miljoenenwoningen staan is Gooi en Vechtstreek.
De duurste straat van Nederland is de Konijnenlaan in Wassenaar, waar een woning gemiddeld 2,5 miljoen euro waard is. De goedkoopste straat bevindt zich in Terneuzen. In de Tholensstraat wisselt een woning gemiddeld voor 90.000 euro van eigenaar.