• Het lijkt een hete zomer te worden op de huizenmarkt. Deze toont nog geen tekenen van afkoeling.
  • Het aantal kijkers per bezichtiging, biedingen boven de vraagprijs en de snelheid waarmee woningen worden verkocht lopen op.
  • Wij geven drie tips als je op huizenjacht bent en snel moet toeslaan.

Vooralsnog lijkt er nog geen enkel teken van afkoeling op de huizenmarkt. Zowel het aantal bezichtigingen per aangeboden woning als het aantal mensen dat hierop afkomt is ongeveer verdubbeld.

Dat constateert Makelaarsland, de grootste makelaar binnen makelaarsvereniging NVM, op basis van eigen data. Het aantal bezichtigingen per te koop staande woning bedroeg in mei van dit jaar gemiddeld elf. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog vijf.

In de grote steden Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam ging het aantal bezichtigingen per te koop staande woning van gemiddeld zes naar veertien.

Het aantal kijkers per bezichtiging verdubbelde van zes in mei vorig jaar naar twaalf in mei 2021. Daarnaast werd ook vaker en meer dan de vraagprijs geboden.

In mei 2021 werd bij 84 procent van de woningen boven de vraagprijs geboden, een kwart meer dan in januari. In 2021 ligt dat cijfer tot nu toe op 73 procent, vergeleken met 50 procent over heel 2020.

'Huizenkopers boksen twee wedstrijden'

Volgens Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland, "boksen beoogde huizenkopers twee wedstrijden". "Eerst om een bezichtiging te regelen en daarna hebben ze nog een biedingenstrijd te voeren. Dat vraagt om veel voorbereiding en mensen moeten snel besluiten durven nemen.”

Want ook de snelheid waarmee woningen worden verkocht neem toe, ziet Makelaarsland. In de twintig grootste steden duurde het in mei zes weken voordat huizen een nieuwe eigenaar hadden, een week sneller dan een maand eerder.

Utrecht spant de kroon. Daar duurt het gemiddeld twintig dagen om een huis te verkopen. In voorgaande jaren was dat structureel langer dan dertig dagen. In de rest van Nederland duurde het in mei gemiddeld twee maanden voordat een woning van eigenaar wisselde.

Lees ook: Ik kocht als 20’er een woning op de verhitte huizenmarkt van Utrecht – zo kreeg ik het voor elkaar

Wie kan bezichtigen en snel wil toeslaan, kan maar beter wat huiswerk hebben gedaan. Makelaarsland-directeur Van Wijgerden neemt een aantal punten door.

1. Weet wat je kan lenen

Voordat je je druk maakt om eventuele gebreken van het huis dat je op oog hebt, is het goed om te weten wat je kan lenen, vindt Van Wijgerden. "De een rekent het voor zichzelf uit, de ander met behulp van rekentools die op internet te vinden zijn. Anderen vragen advies van een tussenpersoon", zegt hij.

Houd er rekening mee dat als je gebruikmaakt van een rekentool, dat die niet alle factoren meeneemt die van belang zijn voor jouw situatie. "Persoonlijk zou ik een adviseur inschakelen", zegt Van Wijgerden.

"Met zekerheid over de maximale hypotheek kun je snel schakelen en dat biedt voordeel in snelheid", vervolgt hij. "Als je de mogelijkheid hebt om zonder voorbehoud te bieden is dat natuurlijk helemaal fantastisch, maar dat is niet voor iedereen weggelegd en voor starters al helemaal moeilijk."

2. Check de buurt van tevoren

Voordat je een huis bezichtigt, kun je zelf op onderzoek uitgaan, tipt Van Wijgerden. "Staat het wel in de buurt waar je wilt wonen? Je bent altijd vrij om doordeweeks of in het weekend langs te gaan."

De woning kan bijvoorbeeld in de buurt van een school staan of van een kroeg of terras. En op dat leuke pleintje voor de deur voetballen misschien de hele dag jongeren", zegt Van Wijgerden.

"Loop dan eens om drie uur 's middags langs of juist 's avonds", tipt hij. "En zoek in openbare documenten uit of ze iets gaan ontwikkelen waar je later overlast van zou kunnen ondervinden. Dat kan een aankoopmakelaar voor je doen, maar je kunt het ook zelf doen."

3. Kijk en stel vooral vragen tijdens de bezichtiging

Ben je eenmaal op de bezichtiging dan is het zaak om goed rond te kijken en vooral ook vragen te stellen, raadt Van Wijgerden aan. "Niet alleen omdat je informatie over huis wilt, maar ook om een goed gevoel bij de verkoper te krijgen."

Zaken waarop je zou kunnen letten tijdens de bezichtigen is de vloer, of liever gezegd: neem een kijkje onder de vloer. "Is het netjes en droog of vies en vochtig? En komt er een gezonde lucht naar boven of ruikt het muf als je de kruipruimte opentrekt?", zegt Van Wijgerden.

Lees ook: Deze vragen moet je zeker stellen bij een bezichtiging, aldus de Amsterdamse huizendokter Fred Tokkie

Check bijvoorbeeld ook de dakpannen op kleurverschil, vervolgt hij. "Dat kan erop duiden dat ze zijn vervangen omdat er lekkage was. Als er een zolder is, kun je vragen of je de vlieringtrap naar beneden mag trekken om te kijken of er gele vochtplekken op het plafond zitten."

Maar stel dus ook vooral vragen. "Zijn er lekkages geweest? Heeft u ooit wat aan de vloeren moeten doen? Zijn er problemen met de fundering?", somt Van Wijgerden op. "Vocht- en funderingsproblemen zijn grote kostenposten", weet hij.

Overigens, benadrukt Van Wijgerden, hebben verkopers de plicht om gebreken te melden. Kom je er niet uit, dan kun je altijd bouwkundige keuring laten uitvoeren.

"Je kunt afspreken dat de koop doorgaat als de kosten voor het herstellen van gebreken onder een bepaald bedrag blijven en dat je opnieuw in gesprek gaat als de kosten hoger uitvallen."

[activecampaign form=24]

Lees meer over een woning kopen: