De auto-industrie lijkt de laatste jaren steeds sneller te evolueren, maar in werkelijkheid is het nog altijd een erg traditionele branche. Het lijkt lastig om afscheid te nemen van de huidige verbrandingsmotoren, de verkoop gaat meestal nog via autodealers in grote showrooms op bedrijventerreinen en bij de ontwikkeling is het uitlopende model het uitgangspunt voor de opvolger.

Toch staan we op de drempel van de grootste veranderingen sinds paard en wagen plaats moesten maken voor de auto.

Nieuwe spelers in de autobranche hebben met baanbrekende elektrische auto’s al een stevige impact gemaakt. Maar het jonge Zweeds merk Polestar vindt dat het allemaal niet snel genoeg gaat en wil helemaal breken met de traditionele auto-industrie. Alles gaat veranderen, van het ontwerp en de productie van de modellen tot en met de verkoop en gebruiks- en rijbeleving

Digital life

“Je auto wordt veel meer een verlengstuk van je digitale leven en je smartphone”, ziet ook Manfred Klaus van Plan.Net. “Steeds meer auto’s zijn ‘connected’ en uiteindelijk zal de digitalisering en de online verbinding van de auto een zelfstandig communicatieplatform maken. Met alle nieuwe mogelijkheden die dat weer schept voor de veiligheid en het comfort.”

De auto is inderdaad een verlengstuk van ons digitale leven. Zo kun je je Polestar 2 zelfs openen met je smartphone, een contactsleutel is overbodig. Bij het naderen van de auto zal de smartphone worden herkend en alle instellingen zullen direct worden aangepast aan jouw voorkeuren. Van je stoel- en spiegelinstelling, tot de temperatuur waarbij je je prettig voelt en je favoriete radiostation of muziek.

Het design en de keuze voor materialen – zoals veganistisch leer voor de bekleding en carbon fiber voor de carrosserie – staan centraal bij het ontwikkelen van een nieuw model. Digitale technieken bieden auto-ontwerpers vandaag de dag nieuwe mogelijkheden. Een dashboard bestaat niet meer uit tellers en meters, maar uit één of meer beeldschermen. Bovendien zullen autoruiten vaker worden gebruikt om informatie op te projecteren.

Zo is de Polestar 2 voorzien van vegan bekleding omdat het merk gelooft dat dát de toekomst is. De sterke designfilosofie komt terug in onder andere de showroom, in de fabriek waar de auto’s worden gebouwd en in het hoofdkantoor van Polestar in Gotenburg. De CEO van het Zweedse merk, Thomas Ingenlath, is overigens zelf een ontwerper. Alleen dat is al een ‘first’ in de auto-industrie.

polestar 2

Abonnement op auto

Ingenlath ziet ook: de auto blijft een hoofdrol spelen in ons verplaatsingsgedrag, maar met dichtslibbende steden ervaren steeds meer mensen het bezit ervan als minder praktisch. Dat bezit zal deels plaatsmaken voor de mogelijkheid erover te kunnen beschikken, zoals een deelauto of een abonnement. In een mobiliteitsstudie van de FutureManagementGroep AG constateert Enno Däneke dat over tien jaar mogelijk al de helft van de nieuw toegelaten auto’s geen eigendom meer is.

Polestar is nu al helemaal klaar voor het abonnementsmodel en biedt auto’s aan voor een vast bedrag per maand, waarin alle kosten zitten. Je hoeft je auto alleen maar op te laden en kan meteen op weg. Het blijft natuurlijk mogelijk om een Polestar te kopen, maar dat kan niet meer bij een traditionele dealer met een grote showroom op een afgelegen bedrijventerrein of autoboulevard.

Autorijders maken uitgebreid en interactief kennis met het merk en de auto in Polestar Spaces, speciale shops in de centra van grote steden. Verkopers hebben daar plaats gemaakt voor productspecialisten. Een auto bestellen of een abonnement nemen op een Polestar 2 kan alleen online.

Nemen we afscheid van de traditionele autodealer? Die kant gaat het wel snel op volgens de mobiliteitsstudie ‘Roadmap to Disaster’ van Enno Däneke: “Over 15 jaar stapt er niemand meer een dealerbedrijf binnen. Binnen enkele jaren is het aandeel van de elektrische auto al zo groot dat het aantal autodealers in vergelijking met 2015 zal zijn gehalveerd. En de druk op werkplaatsen neemt snel toe omdat elektrische auto’s nauwelijks onderhoud nodig hebben.”

Updaten in plaats van naar de garage

Nu is de dealer meestal nog nodig om updates aan de elektronische en digitale systemen door te voeren. Maar steeds vaker zal dat draadloos kunnen omdat nieuwe auto’s altijd connected zijn.

Polestar werkt voor digitale technieken samen met Google en voert alle updates direct draadloos uit via de standaard aanwezige dataverbinding. Daardoor heeft je auto steeds de nieuwste techniek, de laatste navigatiekaarten aan boord en kan je profiteren van nieuwe apps of systemen zonder de garage te bezoeken.

Polestar geeft rijden een nieuwe dimensie. Het rijden wordt sportiever en krachtiger, maar alleen als je dat wilt. De vergaande integratie van autonome techniek, maakt het al snel mogelijk om af en toe te relaxen omdat je auto zelf de besturing overneemt.

Volgens de studie Automotive Revolution – perspective towards 2030 van McKinsey zal in 2030 al 15 procent van alle verkochte auto’s volledig autonoom zijn. Als het aan Polestar ligt kan dat veel sneller. Als we afscheid kunnen nemen van de industrie zoals we hem kennen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Polestar.