Freelancers moeten zich specialiseren. Het is zo’n tegeltjeswijsheid uit marketingland: “kies om gekozen te worden”. Maar hoever moet je daarin gaan?

Ik roep zelf in trainingen ook met regelmaat dat zzp’ers zich moeten specialiseren.

Tom Malone, hoogleraar management aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), gaat in een beroemd artikel in de Harvard Business Review zelfs wel een stapje verder. Hij omschrijft de toekomst als The Age of Hyperspecialization. Iedereen wordt hyperspecialist: heel goed in één ding, voor één niche. Projecten worden opgeknipt in hele kleine taken, elk uitgevoerd door zo’n hyperspecialist. En die hyperspecialist is natuurlijk niet zelden een zzp’er

Tja, de vraag is wel of dat nu heel leuk is, zo’n hyperspecialist te zijn. Veel freelancers gruwelen in ieder geval bij het beeld van de hyperspecialist. Het keurslijf past niet bij de wens om nu eindelijk eens lekker te doen wat je zelf wil én je te blijven ontwikkelen. En die wens was voor velen een van de belangrijke redenen om voor zichzelf te beginnen.

Hyperspecialisme

Een tijdje geleden liep ik in Haarlem langs een winkel. Op het raam (zie de foto boven dit stuk) stond een – in dit kader – zalig relativerende tekst: Speciale kadootjes, Diverse Koekjes, Was & Strijkservice. Niets specialiseren, niets kiezen voor een niche. Gewoon van alles doen waar je zin in hebt, van alles door elkaar, zonder schijnbare samenhang en logica van je producten. Zo kan het blijkbaar ook…

Hugo-Jan Ruts is initiatiefnemer van ZiPconomy, een onafhankelijk kennisplatform voor zelfstandige interim professionals.

Tijdens de Freelancer Of The Year verkiezing verschijnen zijn columns op Z24. Bekijk hier de actuele stand van de FOTY-verkiezing. Ook meedoen? Schrijf je in en maak kans op het prijzenpakket ter waarde van 50 duizend euro. (Z24 is mediapartner van de FOTY-verkiezing).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl