• Hugo de Jonge is volgend jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen toch geen lijsttrekker van het CDA.
  • Hij zegt al zijn tijd en energie in de aanpak van de coronacrisis te willen stoppen.
  • De afgelopen tijd leverden steeds meer CDA’ers al dan niet anoniem kritiek op het leiderschap van De Jonge.
  • Het is nog niet duidelijk of Pieter Omtzigt, die eerder dit jaar nipt de lijsttrekkersverkiezing verloor, de kar nu gaat trekken of dat er een andere procedure komt.

Hugo de Jonge is niet langer lijsttrekker van het CDA. Het lukt hem niet om het leiderschap van de partij te combineren met zijn werk als minister van Volksgezondheid, laat hij in een verklaring weten.

“De verantwoordelijkheid voor de aanpak van de coronacrisis moet voorgaan. Het CDA verdient een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven”, laat De Jonge in een verklaring weten.

De afgelopen tijd doken steeds vaker CDA’ers op in de media die al dan niet anoniem kritiek uitten op De Jonge. “We gaan op het ravijn af”, stelde een hooggeplaatste CDA’er afgelopen weekend nog in de Telegraaf. Hij zou “te weinig leiderschap tonen” om de verschillende kampen binnen de partij te verbinden.

Tegen ANP zegt hij donderdagavond over die kritiek dat het “op zich geen punt is daar mee om te gaan als je de tijd hebt. Maar die tijd heb ik niet.”

Interne verdeeldheid na lijsttrekkersverkiezing tegen Omtzigt

Hugo de Jonge werd in juli gekozen tot politiek leider van de christendemocraten. Hij won de lijsttrekkersverkiezing nipt van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Het verschil was maar een paar honderd stemmen.

Omtzigt werd daarna zijn 'running mate'. De partij wilde na de verkiezingen eenheid uitstralen, maar dat is er sindsdien niet echt van gekomen. Berichten over onmin binnen de partij bleven rondzingen.

De partij zit nu met negentien zetels in de Tweede Kamer. Ondanks de enorme media-aandacht die De Jonge krijgt als coronaminister, blijft de regeringspartij in de peilingen op een behoorlijk verlies staan.

De Jonge wilde van het CDA weer een middenpartij maken waarbij ook meer aandacht zou komen voor de steden. Het CDA heeft nu vooral veel macht op het platteland.

Het is nog niet duidelijk of Omtzigt nu alsnog lijsttrekker wordt of dat er een andere procedure in werking wordt gesteld en de uiterst populaire minister Wopke Hoekstra ondanks zijn eerdere weigering om zich kandidaat te stellen toch partijleider wordt.

Partijvoorzitter Ploum heeft veel respect voor besluit

CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum betreurt het dat Hugo de Jonge heeft besloten om zich terug te trekken als de lijsttrekker voor zijn partij. Maar, voegt hij eraan toe, "ik heb er tegelijkertijd ook veel respect voor."

Het partijbestuur gaat nadenken over wie in plaats van De Jonge de kar moet gaan trekken in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar, aldus Ploum. Wanneer die beslissing wordt genomen zegt hij niet, maar het CDA stelt komend weekend de kandidatenlijst vast op een onlinecongres.

"Hij bekleedt als coronaminister misschien wel de zwaarste kabinetspost sinds de Tweede Wereldoorlog en werkt dag en nacht om Nederland door deze crisis heen te leiden", schrijft Ploum over De Jonge.

NRC Handelsblad schrijft in haar commentaar over zijn terugtrekking als lijsttrekker dat "niemand betwist dat De Jonge moedig aan de slag is gegaan en hard heeft gewerkt". Maar volgens de krant gingen "beide dossiers elkaar volkomen in de weg lopen."

"In de eerste plaats omdat een dag maar 24 uur heeft, ook in het leven van Hugo de Jonge. Maar ook omdat het vak van lijsttrekker iets anders vergt van De Jonge dan dat van crisismanager. En de minister wekte de laatste maanden de indruk beide rollen niet altijd goed te kunnen scheiden."

LEES OOK: Hugo de Jonge blowde regelmatig als tiener – en 6 andere dingen die je wilt weten over de nieuwe CDA-leider