Het aantal besmettingen in ons land loopt weer flink op.
Als ons land daardoor weer kleurcode ‘rood’ krijgt kan een nieuwe reisadvies wel eens tegenvallen, zo waarschuwt minister Hugo de Jonge.
De Jonge is vooralsnog echter niet van plan zomaar nieuwe coronamaatregelen te treffen.
Vanwege het snel toenemende aantal besmettingen zou Nederland binnenkort wel eens kleurcode ‘rood’ of zelfs ‘donkerrood’ kunnen krijgen van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Dat betekent dan ook dat er weer meer beperkingen gaan gelden voor (vakantie)reizen van Nederlanders. Daarvoor waarschuwt minister Hugo de Jonge.
Bij een ‘hogere’ kleurcode moeten Nederlandse reizigers mogelijk eerst in quarantaine moeten in het land van aankomst. Op dit moment kleurt Nederland vooral geel en zelfs deels groen, waardoor er geen grote reisbeperkingen gelden voor Nederlanders.
Vanwege de sterke stijging in het aantal coronabesmettingen heeft De Jonge het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd.
Demissionair zorgminister De Jonge is vooralsnog echter niet van plan zomaar nieuwe coronamaatregelen te treffen nu het aantal besmettingen de afgelopen week explosief is gestegen.
Tijdens een debat op woensdag zei hij tegen bezorgde Kamerleden dat hij trouw wil blijven aan de doelen van het coronabeleid. Voorop daarbij staat de bescherming van de zorgsector door het aantal coronapatiënten niet te ver te laten oplopen en de bescherming van kwetsbaren, zoals ouderen.
Spoedadvies van Outbreak Management Team
Omdat het aantal besmettingen opeens sneller toeneemt dan was verwacht, heeft De Jonge een spoedadvies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT). Veruit de meeste positieve tests komen van jongeren. Maar zij worden niet of amper ziek en komen zelden in het ziekenhuis terecht.
Toch zijn er volgens De Jonge zeker honderd jongeren die wel werden opgenomen, van wie de helft onderliggend lijden had. Ook de effecten van chronische Covid onder (jonge) mensen zijn nog niet bekend.
De minister wil daarom weten wat de oplopende besmettingsgraad betekent voor de belangrijkste doelen en of en welke maatregelen passend zouden zijn om de toename tegen te gaan. Een politieke afweging is welke schade de maatregelen zouden veroorzaken.
"Hebben we dat ervoor over?", vroeg de minister. Vrijdag verwacht hij het spoedadvies en waarschijnlijk spreekt het kabinet er meteen over. Hij wilde niet vooruitlopen op uitkomsten van het OMT-advies.
Reisadvies kan gaan tegenvallen
Het oplopen van het aantal besmettingen heeft dus mogelijk impact op de Nederlandse reisbewegingen. Een Europees reisadvies over Nederland, dat binnenkort verwacht wordt, kan op basis van de huidige ontwikkelingen volgens de minister nog wel eens tegenvallen.
De kaart met kleurcodes wordt iedere donderdag bijgewerkt. De Jonge verwacht nog niet dat de eerstvolgende update gevolgen heeft voor Nederland, maar die daarop waarschijnlijk wel.
Hoewel de minister nog niet direct aan nieuwe maatregelen denkt, wil hij wel dat er automatisch wordt gestopt met het testen voor toegang als in een gelegenheid sprake is van een coronacluster. Dan mogen bezoekers niet meer de 1,5 meter afstand loslaten als ze een toegangsbewijs kunnen overleggen. Deze "hersteltermijn" zou voor twee weken moeten gelden, als het aan De Jonge ligt. Vrijdag wil hij het voorleggen aan de ministerraad zodat de maatregel al vanaf zaterdag kan ingaan.
Zorgen over testen voor toegang
In de Kamer zijn veel zorgen over het testen voor toegang, mede na berichten dat jongeren toegangsbewijzen van elkaar kopieerden en dat aan de deur slecht werd gecontroleerd. De minister vindt dat er "actie op alle fronten" nodig is: jongeren moeten zich aan de regels houden, uitbaters moeten controleren en gemeenten moeten handhaven.
De Jonge vindt niet dat de versoepelingen die per 26 juni zijn ingegaan, te snel zijn doorgevoerd. De SP vroeg zich af waarom het kabinet een "doelbewust risico" heeft genomen en niet voorzichtiger is geweest. "Waarom is daar niet voor gekozen en waarom doen we dat niet alsnog?" vroeg SP'er Maarten Hijink zich af.
Maar de minister vindt niet dat er te snel is afgeschaald, omdat de situatie er twee weken geleden heel anders uitzag. Zo was de besmettingsgraad veel lager en het aantal nieuwe besmettingen daalde juist snel. Bovendien is de 1,5 meter maatregel juist gehandhaafd, evenals de andere basismaatregelen, om niet alles los te gooien, aldus De Jonge.