Warenhuisketen Hudson’s Bay, die bijna een half jaar geleden is neergestreken in Nederland, kan de hoge ambities voorlopig nog niet waarmaken.

De omzet ligt 20 tot 25 procent lager dan zou moeten, zeggen retaildeskundigen tegen RTL Z, maar weer vertrekken zoals her en der wordt geopperd kan helemaal niet. De keten zit vast aan lange huurcontracten.

Hoewel niet bekend is hoelang de looptijd van de contracten precies is, gaan deskundigen uit van minimaal 10 tot mogelijk zelfs 20 jaar. Hudson’s Bay huurt veel panden waar voorheen de nu failliete V&D in zat en die zijn allemaal geschikt gemaakt voor het Canadese warenhuis.

“Als je nu weg zou gaan, dan komt er een geweldige schadeclaim”, zegt hoogleraar e-marketing Cor Molenaar tegen RTL Z.

De activistische aandeelhouder Jonathan Litt van Land & Buildings is erg kritisch over de verliezen die Hudson’s Bay lijdt in Europa, maar de Nederlandse activiteiten failliet laten gaan zal volgens retailexpert Paul Moers niet snel gebeuren. Hij denkt dat het imago van de keten daardoor te veel aangetast zou worden.

Moers stelt tegenover RTL Z wel dat Hudson's Bay flink aan de bak moet de komende maanden: "Als je net bent gestart is het geen enkel probleem als je omzet laag is, maar het moet wel binnen een half jaar fors omhoog."

Duur imago

Hudson's Bay heeft nu 10 vestigingen in Nederland en is van plan dit jaar ook te openen in Haarlem, Amersfoort en Enschede. De winkelformule is een stuk chiquer dan die van de V&D, maar weer net wat toegankelijker dan die van de Bijenkorf.

Eind vorig jaar liet de keten weten van het dure imago af te willen en meer merken met 'lage aanvangsprijzen' te introduceren. De Nederlandse directeur marketing en inkoop Edo Beukema zei toen dat het ondanks die veranderende strategie nog te vroeg was om echt te kunnen zeggen of het goed of slecht gaat:

"Als je in de roos schiet heb je een tien. Dat is nog niet zo. Er zijn verbeterpunten, maar ik ben niet teleurgesteld. Je hebt altijd een droomscenario, maar 80 procent gaat heel goed."

LEES OOK: We bezochten Hudson’s Bay en begrijpen nu waarom de Bijenkorf moet oppassen