Wie is toch die vastgoedverhuurder die een onbekend bedrag kreeg van Hudson’s Bay, waarmee de warenhuisketen een langlopende huurverplichting afkocht?
Dat antwoord weten we nu. Hudson’s Bay Company (HBC) heeft 2,9 miljoen euro betaald aan IEF Capital voor het inmiddels gesloten filiaal in Utrecht, meldt het AD. Daarmee is de van oorsprong Canadese winkelketen verlost van zijn langlopende huurverplichting voor het pand in Hoog Catharijne.
“Het bedrag staat min of meer gelijk aan één jaar huur”, aldus een woordvoerder van HBC in het AD.
Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers van HBC werd al bekend dat het moederbedrijf op 4 november met een verhuurder had geschikt. Maar om welke vastgoedpartij het ging en om welk bedrag werd niet duidelijk. HBC meldt de details nu wel omdat er hevig werd gespeculeerd, waarbij veel te hoge bedragen werden genoemd.
Hudson’s Bay had 15 filialen in Nederland en besloot voor het einde van dit jaar te vertrekken na tegenvallende verkopen. Het bedrijf heeft echter wel langlopende huurcontracten met diverse vastgoedpartijen gesloten waar het nu vanaf moet.
Vast aan langlopende huurcontracten
Ondanks het feit dat het bedrijf uitstel van betaling had aangevraagd bepaalde de rechter dat Hudson’s Bay door de verhuurgarantie vastzat aan het huurcontract.
HBC heeft nog voor honderden miljoenen euro’s aan gegarandeerde huurverplichtingen bij zijn pandbezitters uitstaan. In het handelsbericht meldde het bedrijf dat het uitstel van betaling niks aan die gegarandeerde verplichtingen veranderd.
De schikking met IEF Capital levert HBC een boekwinst van 32,3 miljoen euro op, schrijft het AD. Dat is het verschil tussen het geschikte bedrag en de resterende contractuele verplichting. Met andere woorden: HBC heeft voor 2,9 miljoen euro een huurcontract van ruim 35 miljoen euro voor de Utrechtse vestiging afgekocht.
Het is nog niet duidelijk wat deze schikking betekent voor de huurcontracten van andere filialen. Volgens het AD heeft HBC de meeste verhuurders zekerheid geboden via een bankgarantie en meerdere verhuurders zijn van plan het bedrijf daar aan te houden. De vastgoedbazen hebben zelf ook miljoenen euro's in de panden gestoken voor de komst van Hudson's Bay.