Meng Wanzhou (46), topvrouw het Chinese technologieconcern Huawei, verschijnt vrijdag voor de rechtbank in Vancouver.
De zaterdag in Canada gearresteerde Wanzhou hoort vrijdag of ze op borgtocht vrijkomt of niet. Mogelijk doet de rechter ook uitspraak over uitlevering naar de VS.
Meng is een van de vicevoorzitters van Huawei en dochter van de oprichter Ren Zhengfei. Inmiddels heeft de op een na grootste smartphone-fabrikant ter wereld een voorlopige vervanger benoemd voor de functie van financieel directeur.
De Verenigde Staten hebben om haar uitlevering gevraagd, omdat zij verdacht wordt van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Volgens de Amerikanen zou Wanzhou computers hebben geleverd aan Iran toen zij in 2008 directeur was van het aan Huawei gelieerde Skycom Tech.
China is woest en eist onmiddellijke vrijlating. Huawei beweert volgens de regels gehandeld te hebben.
Geen politieke bemoeienis, zegt premier Justin Trudeau
De arrestatie van Meng vond volgens de Canadese premier Justin Trudeau plaats zonder enige politieke bemoeienis. De daartoe bevoegde autoriteiten namen het besluit om haar op te pakken op verzoek van Amerikaanse justitie. Ook zei Trudeau nog geen contact gehad te hebben met China.
De politiek mag dan in Canada buiten schot zijn gebleven, de politieke verhouding tussen China en de VS wordt er ondertussen niet beter op. De arrestatie 'vreet het politieke vertrouwen weg', schrijven Chinese staatsmedia. Dat onderlinge vertrouwen probeerden presidenten Xi Jinping en Donald Trump juist te herstellen tijdens G20-top afgelopen zaterdag in Argentinë.
Ook het vertrouwen van beleggers liep een deuk op na de arrestatie. Wereldwijd leden beurzen zware verliezen.
Rel raakt Britse bank HSBC
Inmiddels lijkt de rel ook de Britse bank HSBC te raken. Huawei zou mogelijk illegale betalingen hebben gedaan via HSBC rond Iran, aldus ingewijden rond het onderzoek aan persbureau Reuters. Persbureau Dow Jones spreekt echter tegen dat HSBC doelwit van het onderzoek is.