Donkere wolken pakken zich samen boven Huawei. Westerse landen vermoeden dat het telecombedrijf banden heeft met de Chinese overheid en blokkeren daarom steeds meer activiteiten van Huawei.

Vorige week tekende de Amerikaanse president Donald Trump een decreet en maakte zo de weg vrij voor een verbod op Huawei in de Verenigde Staten. Deze week zijn de eerste gevolgen daarvan merkbaar: Google sluit Huawei uit van Android, het besturingssyteem voor mobieltjes waar het gros van smartphones op draait. Hierdoor kunnen toekomstige smartphones van Huawei niet langer beveiligingsupdates krijgen van Android en moeten ze het zonder belangrijke apps als YouTube, Gmail en Maps moeten doen.

Het is niet voor het eerst dat Huawei tegenslag heeft. In een interview met Business Insider Japan blikt oprichter Ren Zhengfei terug op het jaar 2003, een keerpunt voor het Chinese bedrijf. Het in 1987 opgerichte Huawei maakte destijds nog geen smartphones, maar alleen telecomapparatuur zoals routers en zendmasten.

“In 2003 overwoog ik om Huawei te verkopen aan een Amerikaans bedrijf voor 10 miljard dollar”, aldus Ren, die op het hoofdkantoor in Shenzhen Japanse media te woord stond. Dat bedrijf was Motorola, onthulde de Financial Times in februari.

De handtekeningen stonden al op papier, maar na een wisseling aan de top bij Motorola ging er een streep door de deal. De nieuwe CEO vond de prijs te hoog voor een onbekend buitenlands bedrijf.

Ren was al bezig met plannen voor na de verkoop. Zo zag hij onder meer een kans in de productie van tractoren. "Chinese trekkers hadden vaak last van gebreken door olielekkages", zegt de inmiddels 74-jarige Huawei-oprichter. "Ik dacht erover om een tractorfabrikant te kopen. En met onze technologie een trekker van 1.000 dollar te verbeteren, zodat je die kon verkopen voor 2.000 dollar. We hadden de grootste tractormaker ter wereld kunnen zijn."

Ook had hij een idee om Zwitserse treinen aan te schaffen en die in de heuvelachtige binnenlanden van China te laten rijden, door de provincies Tibet, Sichuan en Yunnan. Hij slaagde erin om enkele treinen te kopen, maar werd teruggefloten door de Chinese overheid.

In plaats van samenwerken met Amerikanen staat Huawei zestien jaar later lijnrecht tegenover de Verenigde Staten. Dat terwijl Huawei volgens oprichter Ren "geen enkele wet overtreedt".

Door de Amerikaanse handelsrestricties kan het Chinese telecombedrijf geen hightech-onderdelen uit de VS meer importeren. Toch maakt Ren zich niet al te veel zorgen. "De invloed zal niet zo groot zijn", zegt hij vol vertrouwen tegen Business Insider Japan. "Maar we verwachten wel dat de groei iets minder zal zijn."

Lees meer over Huawei: