De verstandhouding tussen China en de Verenigde Staten leek net iets beter te worden. Maar prompt is daar een nieuw conflict.
Justitie in Canada heeft de internationale financiële topvrouw van Huawei gearresteerd in Vancouver. Het Chinese technologiebedrijf wordt door de VS verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Ze dreigt te worden uitgeleverd.
Huawei, dat stamt uit 1987, is uitgegroeid tot ‘s werelds grootste leverancier van telecomapparatuur zoals routers en zendmasten. Sinds 2010 timmert het bedrijf ook aan de weg op de consumentenmarkt. Huawei is inmiddels de op een na grootste smartphonemaker ter wereld – achter Samsung, maar voor Apple.
In de VS kwam Huawei onder vuur te liggen, omdat in de routers een achterdeurtje zou zijn ingebouwd voor spionagedoeleinden. Huawei ontkende, maar de naam raakte dusdanig besmeurd dat het bedrijf een doorbraak op de Amerikaanse telefoonmarkt kon vergeten.
Schenden sancties tegen Iran
Iran is een ander heikel dossier. De autoriteiten in de VS proberen Huawei al sinds 2016 voor de rechter te krijgen op verdenking van het verschepen van in de VS gemaakte producten naar Iran en andere landen. Daarbij zouden ze Amerikaanse exportwetten en sancties schenden.
Canada heeft op verzoek van de VS nu Meng Wanzhou opgepakt, een van de vicevoorzitters in het bestuur van het Chinese technologiebedrijf en dochter van oprichter Ren Zhengfei. Dat is gebeurd op 1 december. De rechter bepaalt vrijdag of ze op borgtocht vrij kan komen, meldt het Canadese ministerie van Justitie.
De Chinese ambassade in Canada maakt bezwaar tegen de arrestatie van Meng en heeft in een verklaring op de website haar onmiddellijke vrijlating geëist.
Huawei bevestigde haar arrestatie tijdens een overstap in Canada en zegt weinig informatie te hebben gekregen over de aanklachten tegen Meng. Het bedrijf zegt niet bekend te zijn "met enig foutief handelen van mevrouw Meng". Het telecommunicatiebedrijf laat daarnaast weten dat het zich aan alle exportwetten en sancties van de VS houdt.
Beurzen onderuit na arrestatie Meng
Op de beurzen in het Verre Oosten leidde de arrestatie van Meng tot forse verliezen onder de chipbedrijven en andere toeleveranciers van het niet-beursgenoteerde Huawei. Japanse chipbedrijven als Tokyo Electron, Advantest en Sumco leverden tot 6,6 procent in. De Nikkei-index in Tokio raakte 1,9 procent kwijt en sloot op 21.501,62 punten.
De Chinese maker van mobiele telefoons ZTE, een concurrent van het niet-beursgenoteerde Huawei, daalde bijna 9 procent in Hongkong. Zowel ZTE als Huawei mogen geen telecomapparatuur verkopen in de VS vanwege zorgen over de nationale veiligheid.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel 1,2 procent in de min op 509,67 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 672,88 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 1,4 procent in.