Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt. Dat bevestigt Google na berichtgeving van persbureau Reuters en het Amerikaanse medium The Verge.
Google volgt daarmee nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf.
Alle zaken die Google met Huawei deed zijn opgeschort, behalve als ze via het open net gaan. Alle overdrachten van hardware en software zijn stopgezet. “Google houdt zich hiermee aan de oproep van de Amerikaanse overheid”, zegt een woordvoerder van het technologiebedrijf tegen Reuters.
Google heeft ook laten weten dat er voor Huawei-telefoons die al in gebruik zijn, niets verandert.
Huawei kan hierdoor alleen nog gebruikmaken van de meest eenvoudige versie van Android, het Android Open Source Project (AOSP). Belangrijke beveiligingsupdates en Google-apps zoals YouTube, Gmail en Maps kunnen daardoor niet meer worden gebruikt door Huawei. Wat de impact hiervan voor mensen met een Huawei-telefoon precies is, moet nog blijken.
In de Verenigde Staten is er angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is.
Afgelopen week liet het Chinese bedrijf weten dat dat de Amerikaanse boycot voor niemand goed is. Volgens Huawei lijden Amerikaanse bedrijven waar het zaken mee doet "aanzienlijke economische schade". Dat zou mogelijk tienduizenden Amerikaanse banen kosten.
Ook worden volgens Huawei "de huidige samenwerking en het wederzijdse vertrouwen in de wereldwijde handelsketen" geschaad. Huawei zegt via de rechter een oplossing te willen vinden voor de situatie.
De VS hebben het al langer op Huawei en branchegenoot ZTE gemunt. Volgens de Amerikanen werken die bedrijven, die apparatuur maken voor mobiele netwerken, samen met de Chinese overheid om spionage mogelijk te maken.
Huawei in Nederland
De discussie over spionagerisico's is ook overgewaaid naar Europa. De Volkskrant meldde afgelopen donderdag dat Huawei mogelijk betrokken is bij Chinese spionage in Nederland.
Inlichtingenbronnen stellen tegen de krant dat Huawei via een 'verborgen achterdeur' in netwerkkastjes toegang zou hebben naar klantgegevens van één van de drie grote telecombedrijven in Nederland: VodafoneZiggo, T-Mobile/Tele2 of KPN.
"We zeggen niet of het klopt of dat het niet klopt. We reageren sowieso nooit op vragen over mogelijk lopende onderzoeken omdat dat ons werk kan bemoeilijken", reageerde inlichtingendienst AIVD tegenover de krant.
Het Nederlandse kabinet moet binnenkort ook beslissen over de vraag of Huawei een risico vormt, als het Chinese bedrijf mag meedingen bij projecten voor de uitrol van 5G in Nederland.